Jak mrozić maliny? Co jeszcze warto wiedzieć?
Maliny to niezwykle popularne w Polsce owoce. Cieszą się taką popularnością ze względu na wspaniały smak, ale również uniwersalne zastosowanie. Niestety sezon na nie trwa dość krótko, przez co nie można cieszyć się ich wspaniałym smakiem przez cały rok. Czy da się coś z tym zrobić? Do głowy przychodzi tylko przerabianie je na konfitury lub mrożenia. Jednak czy można mrozić maliny? Odpowiedź brzmi: tak! Świeże maliny świetnie nadają się do mrożenia.
Jak mrozić maliny? To niezwykle prosty proces. Potrzebujesz tylko świeżych, jędrnych i nieuszkodzonych owoców.
- Maliny wyłóż na sitko lub durszlak i przepłucz. Zachowaj ostrożność, gdyż maliny to bardzo delikatne owoce.
- Maliny osusz ręcznikiem papierowym, również bardzo delikatnie.
- Przystąp do wstępnego mrożenia. Maliny wyłóż na tackę, tak by nie stykały się ze sobą. Wsadź do zamrażarki i zostaw na 1 godzinę.
- Maliny przełóż do woreczków do mrożenia i włóż do zamrażarki.
Mrożenie malin to doskonały pomysł na zachowanie ich większej świeżości. Teraz gdy już wiesz, jak się mrozi, możesz cieszyć się tymi smacznymi owocami, nawet gdy nie są dostępne w sklepach. Maliny takie sprawdzą się na zimę - można dodawać je do koktajli, owsianek, czy do deserów. Możesz połączyć je z cukrem i stworzyć wspaniały mus. To doskonały pomysł na urozmaicenie swojej diety, niezbyt wysokim kosztem. Pamiętaj jednak, by nie przetrzymywać ich w zamrażarce zbyt długo. Zaleca się, by drobne owoce jagodowe pozostawały w zamrażarce nie dłużej niż 4 miesiące. Maliny najlepiej przechowywać w woreczkach lub w szklanych pojemnikach. Nie powinny się do siebie przyklejać ze względu na wcześniejsze wstępne zamrażanie.
Jak rozmrażać maliny? Gdy już zdecydujesz się wykorzystać zamrożone maliny, to po prostu przełóż je z zamrażarki do lodówki i poczekaj do ich rozmrożenia. Nie zaleca się rozmrażania w temperaturze pokojowej, co może sprzyjać rozwojowi bakterii. Do koktajlów, czy musu nie musisz nawet ich rozmrażać.
Maliny w kuchni posiadają szerokie zastosowanie. Chętnie wykorzystywane są do przygotowania przetworów do słoików na zimę (np. konfitur, dżemów, soków, syropów). Na bazie malin można przygotować również sosy, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs pieczonych. Maliny można wykorzystać również do przygotowania deserów oraz ciast, koktajli i smoothie, a także napojów alkoholowych (np. malinówki). Maliny można również wykorzystać jako dodatek do owsianek na słodko. Poza sezonem warto wykorzystać właśnie maliny mrożone. Warto wiedzieć, że mrożenie powoduje tylko niewielkie straty witamin i składników odżywczych. Dzięki temu można cieszyć się ich wspaniałymi właściwościami również poza sezonem.
Maliny to skarbnica wartości odżywczych. Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały takie jak witamina C i E, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Maliny są także źródłem witamin – są to cenne związki roślinne o podobnych właściwościach jak witaminy. Maliny są niezwykle cenne ze względu na zawartość błonnika, pektyn oraz substancji śluzowatych, wpływających korzystnie na pracę układu pokarmowego.