Jak mrozić kurki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Grzyby to jedne z tych produktów, których wielu z nas się boi, a często nawet unika. Zatem odczarujmy grzyby, które są źródłem wielu cennych witamin i składników pokarmowych w naszej diecie. Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa, jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy kurki można mrozić, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony sposób na to jak mrozić kurki w zamrażalniku.
- W pierwszej kolejności kurki przełóż do miski i zalej zimną wodą.
- Dodaj sól, wymieszaj i zostaw grzyby w solance na 20 minut.
- Opłucz oczyszczone grzyby.
- W osobnym garnku zagotuj wodę. Dodaj grzyby i gotuj 2-3 minuty.
- Osusz kurki i ułóż je na stole, a następie przełóż do plastikowego lub szklanego pojemnika i włóż do lodówki.
W ten sposób możesz przechowywać ryby nawet do 8 miesięcy.
Oczyszczanie grzybów przed ich mrożeniem jest kluczowe, dużo łatwiej jest je przygotować przed procesem mrożenia niż w takcie ich rozmrażania.
Dlatego koniecznie o tym pamiętaj. Wymoczenie kurek w solance jest jednym z najprostszych sposób na pozbycie się leśnych zanieczyszczeń z kurek. Bardzo skuteczny jest jeszcze sposób z wykorzystaniem mąki pszennej.
Wystarczy, że kurki obtoczysz w mące, a całość zalejesz zimną wodą. Następnie grzyby wystarczy przełożyć na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą.
W ten sposób również skutecznie pozbędziesz się igliwia czy piasku przywiezionego wraz z grzybami z lasu. Pamiętaj, że mąka pszenna to źródło glutenu, w tej metodzie przy złym wypłukaniu grzybów jest szansa na zanieczyszczenie glutenem. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Jeśli nasze grzyby są odpowiednio oczyszczone, można je śmiało mrozić, ja zawsze korzystam z plastikowych lub szklanych pojemników. Grzyby jednak możesz mrozić też w woreczkach strunowych. Jeśli mrozisz kurki, rób to w całości, inne leśne grzyby lepiej mrozić, gdy są krojone, wtedy bezpośrednio możesz użyć ich w wersji mrożonej np. do bigosu lub kapusty. Nie ma nawet konieczności czekania na ich rozmrożenie.
Skoro już wiesz, jak mrozić kurki i nie tylko ten rodzaj grzybów koniecznie wykorzystaj mój sposób w domu i przygotuj leśne zapasy na zimę. Mrożenie grzybów od teraz będzie szybkie i proste.