Jak mrozić grzyby?

Do mrożenia możemy wykorzystać wszystkie gatunki grzybów jadalnych. Warto wybrać grzyby o jędrnej oraz sprężystej strukturze, a także jednolitym kolorze. Czy można mrozić grzyby surowe? Jak najbardziej, do mrożenia na surowo najbardziej nadają się maślanki, koźlaki, borowiki oraz smardze. Aby zamrozić grzyby surowe dokładnie je oczyść przy pomocy szczoteczki do czyszczenia grzybów lub pędzelka. Dobrze usuń z powierzchni grzybów wszystkie pozostałości ściółki — jednak nie mocz ich. Każdy grzyb przekrój na pół, aby upewnić się, że nie jest robaczywy. Grzyby możesz pokroić w kostkę, jednak nie jest to wymagane. Tak przygotowane grzyby ułóż na desce lub tacce wyłożonej pergaminem. Tackę umieść w zamrażarce. Zamrożone grzyby wyciągnij z zamrażarki, przełóż do woreczków i włóż z powrotem do zamrażarki.
Grzyby przed mrożeniem można również blanszować. W tym celu oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby umieść w koszyczku do gotowania na parze lub na sitku i gotuj przez około 4 minuty. Ugotowane na parze grzyby szybko umieść w lodowatej wodzie (możesz razem z sitkiem, łatwiej będzie je wyłowić). Tak przygotowane grzyby rozłóż na tacce, włóż je do zamrażarki i pozostaw do mrożenia. Zamrożone grzyby przełóż do woreczków i włóż z powrotem do zamrażarki.