Jak mrozić dynię? Co jeszcze warto wiedzieć?
Dynia to warzywo sezonowe, którym możemy cieszyć się tylko w okresie jesiennym. Dlatego, jeśli chcesz wykorzystać ją o dowolnej porze roku, postaw dowiedz się jak mrozić dynię.
Wystarczy, że:
- Umyjesz dynie i pozbawisz ją całej zawartości.
- Następnie pokój dynię na mniejsze kawałki.
- Przełóż je do woreczka strunowego lub plastikowego pojemnika.
- Tak przygotowaną dynię odłóż do zamrażalnika.
Sam widzisz, że mrożenie dyni jest proste i szybkie. Śmiało możesz zamrozić surową dynię, jednak nie rób tego w całości, zdecydowanie najlepiej jest ją zamrozić w kawałkach. Ugotowaną dynię lub pieczoną możesz również zamrozić wtedy jednak warto ją zblendować na mus.
Skoro już znasz mój sprawdzony sposób, możesz przygotować przetwory na zimę lub przygotować zupę krem z batatów i dyni to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić zupę krem z batatów i marchewki, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.
Zupa będzie też dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety.
Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Krem z batatów i dyni jest delikatnie słodki i pomarańczowy. Jeśli lubisz potrawy nieco bardziej pikantne śmiało postaw na mocniejsze przyprawy, krem będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Nie zapominaj o dodatku imbiru, który zadziała rozgrzewająco.
Mój przepis na zupę krem z batatów i marchewki opisuję krok po kroku nieco niżej, poznaj go i przygotuj pyszne danie dla całej swojej rodziny.
Skoro już wiesz czy dynię można zamrozić, przygotuj się na sezon na świeżą dynię i zrób przetwory.