Jak mrozić cukinię?

Zobacz pytania podobne do jak mrozić cukinię?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak mrozić cukinię? Co jeszcze warto wiedzieć?

Cukinia to pyszne i odżywcze warzywo, które możesz wykorzystać do wielu dań, dlatego koniecznie dowiedz się jak mrozić cukinię w zamrażalniku, aby cieszyć się jej smakiem jeszcze dłużej.

1. Cukinię umyj i osusz.

2. Pokrój ją w półksiężyce.

3. Przełóż warzywo do woreczków strunowych lub plastikowych pojemników.

4. Odłóż do zamrażalnika.

Cukinię powinieneś zamrozić w kawałkach, a nie w całości może wtedy ona stać się miękka i niesmaczna.

Tak przygotowana świeża cukinia może być wykorzystana do wielu dań. Jednym z nich jest

Leczo, czyli tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie, leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie aromatycznej cebuli, która nada potrawie smaku, jako mięsny dodatek sprawdzi się lekko pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Dodam moje ulubione, a jednocześnie charakterystyczne warzywa, czyli kabaczek i pieczarki. Smażona cukinia podobnie jak gotowana będzie delikatniejsza niż ta surowa.

Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny. Chłodne wieczory zbliżają się wielkimi krokami dlatego postaw na smaczne i sprawdzone przepisy, które nasycą Cię i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami?

Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.

Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę chorizo bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.

Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.

Już wiesz czy cukinię możemy mrozić i jak wygląda przechowywanie cukinii, wykorzystaj mój sposób i koniecznie zapamiętaj.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto