Jak mrozić cukinię? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukinia to pyszne i odżywcze warzywo, które możesz wykorzystać do wielu dań, dlatego koniecznie dowiedz się jak mrozić cukinię w zamrażalniku, aby cieszyć się jej smakiem jeszcze dłużej.
- Cukinię umyj i osusz.
- Pokrój ją w półksiężyce.
- Przełóż warzywo do woreczków strunowych lub plastikowych pojemników.
- Odłóż do zamrażalnika.
Cukinię powinieneś zamrozić w kawałkach, a nie w całości może wtedy ona stać się miękka i niesmaczna.
Tak przygotowana świeża cukinia może być wykorzystana do wielu dań. Jednym z nich jest
Leczo, czyli tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie, leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie aromatycznej cebuli, która nada potrawie smaku, jako mięsny dodatek sprawdzi się lekko pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Dodam moje ulubione, a jednocześnie charakterystyczne warzywa, czyli kabaczek i pieczarki. Smażona cukinia podobnie jak gotowana będzie delikatniejsza niż ta surowa.
Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny. Chłodne wieczory zbliżają się wielkimi krokami dlatego postaw na smaczne i sprawdzone przepisy, które nasycą Cię i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami?
Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.
Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę chorizo bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.
Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.
Już wiesz czy cukinię możemy mrozić i jak wygląda przechowywanie cukinii, wykorzystaj mój sposób i koniecznie zapamiętaj.