Jak mrozić bób? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bób jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych. Bób zaliczany jest do roślin strączkowych i chętnie wykorzystywany jest w diecie wegańskiej, ponieważ zawiera spore ilości białka roślinnego. Świeży bób możesz zakupić w sklepach w lipcu lub sierpniu, ponieważ wtedy dojrzewa. Poza sezonem możesz wykorzystać bób mrożony. W dalszej części dowiesz się jak przygotować bób do zamrożenia oraz jak prawidłowo mrozić bób. Bób warto mrozić na zimę, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Bób gotowany warto podać jako dodatek do potraw.
A więc jak mrozić bób? Możesz mrozić bób surowy lub bób blanszowany. Najlepiej mrozić bób blanszowany.
- Aby mrozić bób blanszowany przygotuj garnek, sitko oraz nasiona bobu. Nasiona bobu wyłuskaj i umyj. Następnie bób umieść na sicie, które włóż na 2 minuty do garnka z wrzącą wodą (cały bób powinien znajdować się pod wrzącą wodą). Następnie bób przecedź i przelej obficie pod zimną, bieżącą wodą. Poczekaj, aż bób obcieknie z wody i osusz go na ręczniku papierowym. Bób włóż do woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności i mróź w zamrażarce.
- Aby mrozić bób surowy wyłuskaj go i umyj pod bieżącą wodą. Nasiona bobu osusz dokładnie przy pomocy ręczników papierowych. Następnie bób włóż do woreczków, które przeznaczone są do mrożenia żywności i woreczki włóż do zamrażarki.
Bób stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do składników mineralnych występujących w bobie możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Bób stanowi również doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, niektórych witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy K. Potas wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie odpowiedniej ilości tego składnika mineralnego pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo potas wpływa na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Magnez natomiast korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu mięśniowego. Odpowiednia podaż magnezu pozytywnie wpływa na rozkurczanie i rozluźnianie mięśni. Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Zapewnia naturalną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Ma także bardzo ważny wpływ na proces prawidłowego widzenia. Z kolei witaminy z grupy B mają bardzo ważny udział w regulacji metabolizmu całego organizmu. Pozwalają utrzymać prawidłową budowę błon komórkowych, a kwas foliowy ma bardzo silny wpływ na utrzymanie i prawidłowy rozwój ciąży.
Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na mrożenie bobu. Mrożenie bobu ma na celu przedłużenie jego trwałości. Bób warto włączyć do diety, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na bazie bobu przygotujesz wiele ciekawych potraw, np. pasty kanapkowe.