Jak mrozić bób?

Możesz mrozić bób surowy lub bób blanszowany. Najlepiej mrozić bób blanszowany.
- Aby mrozić bób blanszowany przygotuj garnek, sitko oraz nasiona bobu. Nasiona bobu wyłuskaj i umyj. Następnie bób umieść na sicie, które włóż na 2 minuty do garnka z wrzącą wodą (cały bób powinien znajdować się pod wrzącą wodą). Następnie bób przecedź i przelej obficie pod zimną, bieżącą wodą. Poczekaj, aż bób obcieknie z wody i osusz go na ręczniku papierowym. Bób włóż do woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności i mróź w zamrażarce.
- Aby mrozić bób surowy wyłuskaj go i umyj pod bieżącą wodą. Nasiona bobu osusz dokładnie przy pomocy ręczników papierowych. Następnie bób włóż do woreczków, które przeznaczone są do mrożenia żywności i woreczki włóż do zamrażarki.