Jak marynować grzyby? Co jeszcze warto wiedzieć?
Grzyby to prawdziwy dar lasu. Są smaczne, ale także niezwykle cenne dla zdrowia. Choć można je przygotowywać na wiele sposobów, to najpopularniejszym jest ich marynowanie w occie. Grzyby marynowane są źródłem białka (1,87 g na 100 g), które posiada duże ilości lizyny – aminokwasu, który w wielu produktach (na przykład zbożowych) występuje w śladowych ilościach. W około 70- 90% składają się z wody. Grzyby marynowane, odsączone w 100 gramach, dostarczają średnio 25 kcal.
Marynowane grzyby już od dawna można spotkać na piwnicznych półkach. Takie tradycyjne grzyby marynowane podawane były zawsze jako dodatek do obiadu lub przystawkę. Nic dziwnego, są przepełnione smakiem i wspaniale podkręcają smak innych dań.
Do marynowania nadają się właściwie wszystkie gatunki jadalnych grzybów. Najczęściej jednak wybierane są:
- borowiki,
- podgrzybki,
- maślaki,
- opieńki,
- rydze,
- koźlarze,
- gąski,
- kurki.
- pieczarki.
Leśne grzyby wspaniale smakują marynowane w zalewie. Jak marynować grzyby w łatwy sposób? Wystarczy tylko kilka kroków. Poniżej najprostszy przepis na grzyby marynowane
Do marynowania będziesz potrzebować świeżych grzybów leśnych, 500 ml octu, 1 litra wody, a także soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Grzyby dokładnie oczyść i Sparz we wrzątku nie dłużej niż 5 minut.
- Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie i po 3 ziarna pieprzu.
- Grzyby odcedź i przełóż do słoików.
- W garnku zagotuj około 1 litr wody z octem i solą.
- Przygotowaną zalewą uzupełnij słoiki.
- Zakręć słoiki szczelnie i pozostaw do wystudzenia. Pasteryzuj słoiki 15 minut.
Pasteryzacja nie jest konieczna pod warunkiem, że uda nam się zalać gorące grzyby gorącą zalewą. Pamiętajmy też, by słoiczki były wyparzone i suche. Jeśli natomiast zalewa i grzyby są wystudzone, konieczna będzie pasteryzacja. Tak przygotowane grzyby przechowuj w zimnym i zacienionym miejscu.
Marynowanie grzybów to najprostszy sposób ich konserwowania, czyli przedłużania przydatności do spożycia. Nadają się do tego najlepiej grzyby leśne. Marynowane grzyby można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Grzybki marynowane, to też świetny pomysł na przyjęcie, można je podać same lub jako jeden ze składników sałatek czy koreczków.
Niezwykle istotna jest w nich zalewa. Domowe grzyby marynowane muszą być dobrze zakonserwowane, dlatego przygotowuje się je w zalewie octowej. Ocet ma właściwości konserwujące, dzięki czemu wspaniale sprawdza się we wszelkiego rodzaju przetworach. Najpopularniejszą formą jest zalewa octowa do grzybów. To najczęściej mieszanka wody, octu i soli, którą używa się również do przygotowania innych przetworów na zimę. Z intensywnością marynaty można eksperymentować i znaleźć swoje ulubione proporcje. Najczęściej wykorzystywana jest zasada 4:1, czyli 4 porcje wody i jedna porcja octu. Jednak nie jest to jedyna dobra opcja. Warto sprawdzić na własnych kubkach smakowych, jaka proporcja jest dla nas najlepsza.
Marynowanie to sprawdzony sposób, by przedłużyć żywotność wszelkich warzyw, owoców, czy grzybów. Przechowuje się je w słoikach, dzięki czemu idealnie sprawdzają się na zimę.