Jak marynować grzyby?

Leśne grzyby wspaniale smakują marynowane w zalewie. Jak marynować grzyby w łatwy sposób? Wystarczy tylko kilka kroków.
Do marynowania będziesz potrzebować świeżych grzybów leśnych, 500 ml octu, 1 litra wody, a także soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Grzyby dokładnie oczyść i Sparz we wrzątku nie dłużej niż 5 minut.
- Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie i po 3 ziarna pieprzu.
- Grzyby odcedź i przełóż do słoików.
- W garnku zagotuj około 1 litr wody z octem i solą.
- Przygotowaną zalewą uzupełnij słoiki.
- Zakręć słoiki szczelnie i pozostaw do wystudzenia. Pasteryzuj słoiki 15 minut.
Tak przygotowane grzyby przechowuj w zimnym i zacienionym miejscu.