Jak lepić pierogi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciężko wyobrazić sobie kogoś w Polsce, kto nie wie, czym są pierogi. Te mączne wyroby od dawna królują bowiem na polskich stołach. Ciężko przejść też obok nich obojętnie. Cienkie ciasto, po brzegi wypełnione farszem, to nie tylko posiłek obowiązkowy na święta, ale bardzo często również na co dzień. Jednak coraz mniej osób lepi samodzielnie pierogi. Wiele osób myśli, że jest to niesamowicie pracochłonne i skomplikowane. Dlatego duże grono osób wybiera wersje raczej sklepowe, czy restauracyjne. I tak pierogi w sklepie coraz częściej mają naprawdę przyzwoity skład, jednak nic nie smakuje tak jak te, przygotowane własnoręcznie w domu. Choć na pierwszy rzut oka może się to wydawać zadaniem niezwykle trudnym i pracochłonnym, to w rzeczywistości nie jest to takie trudne, jak wygląda, a satysfakcja z samodzielnie przyrządzonych pierogów, gwarantowana.
Skąd wzięły się pierogi? Potrawa ta przywędrowała z Chin, a na ziemiach polskich pierogi pojawiły się około XIII wieku. Legenda mówi, że dotarły do nas za sprawą biskupa Jacka Odrowąża, który tak zachwycił się nimi w Kijowie, że postanowił pomysł ten przywieźć do Polski. W okresie największego głodu na południowych obszarach naszego kraju karmił ubogich pierogami własnego wyrobu.
Lepienie pierogów to nic trudnego. Wiedzą to wszystkie panie domu. A więc jak lepić pierogi?
- Jeśli masz już gotowe ciasto i farsz, należy wykroić z ciasta małe okręgi, najlepiej przy pomocy szklanki.
- Każdy okrąg nieco rozciągnij w dłoniach, przed napełnianiem go farszem. Uważaj jednak, by nie przerwać ciasta.
- Okrąg ułóż swobodnie na środku swojej dłoni i nałóż na niego łyżeczkę farszu.
- Ciasto złóż na pół, tak by przykrywało cały farsz.
- Zlep końce ciasta, możesz to zrobić na kilka sposobów:
- z gładkim brzegiem — po prostu zlep energicznie końce ze sobą;
- z igiełkami — zlep ciasto przy pomocy widelca, dociskając go do krawędzi;
- z falbanką — chwyć brzeg ciasta palcem wskazującym i kciukiem i spróbuj wykonać falbankę.
Oczywiście przed lepieniem pierogów należy przygotować farsz i ciasto na pierogi. Ciasto jest niezwykle proste: wystarczy zmieszać ze sobą mąkę i ciepłą wodę, z odrobiną soli. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję. To najprostszy przepis na pierogi. Samo lepienie pierogów jest najmniej skomplikowane. Dla niektórych to świetny sposób na odprężenie się. Pierogi można kupić w wielu sklepach, czy restauracjach, jednak najlepsze są te przygotowywane w domu. Da się je zrobić naprawdę szybko, z kilku podstawowych składników. Wiesz już jak przygotować ciasto, a co z farszem? Najprostsze i najczęściej używane propozycje farszu to:
- kapusta kiszona i grzyby,
- mięsny,
- z serem na słodko,
- z twarogiem i ziemniakami,
- z kaszą gryczaną i serem feta,
- z jagodami.
Oczywiście można przygotować farsz do pierogów z wielu różnych składników. Jeśli brak Ci inspiracji koniecznie skorzystaj z pomysłów zgromadzonych w tym wpisie. Teraz gdy już wiesz, jak zrobić oraz jak sklejać domowe pierogi, by były smaczne, możesz sięgać po przepisy na rozmaite kombinacje.