Jak lepić pierogi?

Lepienie pierogów to nic trudnego. Wiedzą to wszystkie panie domu. A więc jak lepić pierogi?
- Jeśli masz już gotowe ciasto i farsz, należy wykroić z ciasta małe okręgi, najlepiej przy pomocy szklanki.
- Każdy okrąg nieco rozciągnij w dłoniach, przed napełnianiem go farszem. Uważaj jednak, by nie przerwać ciasta.
- Okrąg ułóż swobodnie na środku swojej dłoni i nałóż na niego łyżeczkę farszu.
- Ciasto złóż na pół, tak by przykrywało cały farsz.
- Zlep końce ciasta, możesz to zrobić na kilka sposobów:
- z gładkim brzegiem — po prostu zlep energicznie końce ze sobą;
- z igiełkami — zlep ciasto przy pomocy widelca, dociskając go do krawędzi;
- z falbanką — chwyć brzeg ciasta palcem wskazującym i kciukiem i spróbuj wykonać falbankę.