Jak kroić wołowinę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Stek z wołowiny to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne wołowina należy do mięs niezbyt chudych, jest zdecydowanie chudsze mięso: cielęcina.
Podobnie jak większość gatunków mięs jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.
Przez jego przygotowaniem jednak warto przekonać się jak kroić wołowinę.
- Najpierw umyj mięso i oczyść je z włókien.
- Osuszone mięso krój wzdłuż włókien, które są widoczne na powierzchni mięsa.
Dzięki temu wołowina po obróbce termicznej będzie delikatna i soczysta, pokrojona w inny sposób stanie się gumowa i twarda.
Oprócz tego warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców. Skoro już wiesz, jak kroić mięso wołowe poznaj mój sprawdzony sposób na idealne steki.
Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy, jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.
I to koniec.
Jak widzisz, przepis na stek z wołowiny jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.
Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.
Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.
Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.
Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.
Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.
Skoro już wiesz, jak zrobić stek z cielęciny, zaserwuj go swoim bliskim na obiad.
Sam widzisz, że krojenie wołowiny nie jest trudne, ale koniecznie trzeba znać sposób
W taki sam kroimy wołowinę surową, jak i gotowaną. Nie koniecznie wołowina musi służyć tylko do steków czy gulaszu, idealnie sprawdzi się też na rolady z warzywami lub na zrazy w sosie pieczeniowym. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Skoro już wiesz, jak pokroić wołowinę wykorzystaj moje propozycje i sprawdź, w jaki sposób smakuje Ci najlepiej.