Jak kisić ogórki?

Kiszenie ogórków to zadanie nieco pracochłonne, jednak niezbyt trudne. By ukisić ogórki potrzebujesz:
- ogórków gruntowych,
- obranych ząbków czosnku,
- kopru,
- soli.
Możesz do słoików dodać również odrobinę chrzanu, czy liści czarnej porzeczki.
A zatem jak kisić ogórki?
- Czosnek i koper ułóż w czystych, wyparzonych słoikach.
- Ogórki umyj i rozłóż na słoiki.
- Przygotuj zalewę: na 1 kg ogórków potrzebujesz 1 litr zalewy, czyli używasz 1 litra wody. Do wody dodaj sól w proporcji 2 łyżki na 1 litr wody. Gotuj wodę, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia soli.
- Gorącą zalewę przelej do słoików, by całkowicie przykrywała ogórki.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Powinny stać w nieco zacienionym miejscu. Ogórki będą ukiszone po upływie od 5 do 7 dni.