Jak kisić ogórki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kiszonki to produkty, które robią się niemal same. Są bardzo proste w przygotowaniu, zapewniają nam niezwykłe, a czasem i nowe doznania smakowe. Kiszonki są niezwykle zdrowie. Kiszonki zawierają znacznie mniej cukru, są lepiej przyswajane, ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory w jelitach, a także wspomagają działanie układu odpornościowego. Do najpopularniejszych zaraz obok kapusty należą ogórki kiszone. Nie trzeba ich kupować w sklepie. Jak ukisić ogórki w domu?
Kiszenie ogórków to zadanie nieco pracochłonne, jednak niezbyt trudne. By ukisić ogórki potrzebujesz:
- ogórków gruntowych — wybieraj te twarde,
- obranych ząbków czosnku,
- kopru,
- soli.
Możesz do słoików dodać również odrobinę chrzanu, czy liści czarnej porzeczki.
A zatem jak kisić ogórki?
- Czosnek i koper ułóż w czystych, wyparzonych słoikach.
- Ogórki umyj i rozłóż na słoiki.
- Przygotuj zalewę: na 1 kg ogórków potrzebujesz 1 litr zalewy, czyli używasz 1 litra wody. Do wody dodaj sól w proporcji 2 łyżki na 1 litr wody. Gotuj wodę, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia soli.
- Gorącą zalewę przelej do słoików, by całkowicie przykrywała ogórki.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Powinny stać w nieco zacienionym miejscu. Ogórki będą ukiszone po upływie od 5 do 7 dni.
To doskonały wybór na zimę. Te przetwory będą w stanie przetrwać wiele miesięcy. Najlepsze jest w nich to, że są całkowicie domowe, ale również pyszne.
Ogórki składają się w dużej ilości z wody. Z tego powodu w surowym stanie są warzywami o małej trwałości przechowalniczej. Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych opartym na beztlenowym procesie fermentacji mlekowej.
Dla wielu osób niezwykle istotnym pytaniem jest, ile soli do ogórków kiszonych należy dodać, by były smaczne. Nic dziwnego, bez tej informacji ciężko jest stworzyć idealną zalewę. W przypadku dodania zbyt dużych ilości soli, całość będzie zbyt słona. Niestety, choć kiszonki są niezwykle zdrowe, to zbyt duża ilość soli sprawi, że będą mieć negatywny wpływ na układ krwionośny, co nie jest wskazane. Niestety, jest to niezwykle powszechne w kiszonkach kupowanych ze sklepu. W ich przypadku dodaje się sporych ilości soli, by dobrze je zakonserwować, a także zapewnić im odpowiedni smak. By tego uniknąć najlepiej przygotować kiszonki samodzielnie.
Jeśli potrzebny Ci sprawdzony przepis na ogórki kiszone, możesz też skorzystać z jednego z poniższych. Są proste, a przy tym niezwykle ciekawe i zawsze się udają. Zawarte są w nich wszystkie potrzebne informacje i wskazówki, które pozwolą Ci nie tylko przygotować pyszne kiszonki, ale również odpowiednio je przechowywać.
Jakie właściwości zdrowotne mają kiszone ogórki? Jest ich naprawdę niemało. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, woda po kiszonych ogórkach poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje również ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, a nawet kaszel. Wspomagają odporność, działanie układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, są znakomitym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Ogórki kiszone (kwaszone) mają wiele właściwości zdrowotnych i niewiele kalorii. W związku z tym warto na stałe włączyć je do diety.