Jak kisić kapustę w beczce? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak kisić kapustę w beczce? Oto bardzo sprawdzony przepis:
- Kapustę oczyści i bardzo drobno poszatkuj.
- Kapustę podziel na warstwy i układaj ją ciasno w beczce.
- Każdą warstwę posypuj solą (Zastosuj zasadę 1 łyżka soli na 1 kg).
- Warstwy dociśnij dobrze tłuczkiem, by kapusta puściła soki.
- Nie należy napełniać beczki do pełna, ponieważ w czasie fermentacji będzie wydzielało się dużo soku, który wylałby się z beczki.
- Kapustę przechowuj w temperaturze pokojowej przez 10 dni, tyle trwa fermentacja.
Do kiszenia zwykle używa się białej kapusty, jednak nie jest to reguła. Ukisić można każdy rodzaj kapusty. Nadaje się do tego również kapusta czerwona, a nawet pekińska. Ta ostatnia popularna jest w wersji fermentowanej zwłaszcza w krajach azjatyckich. To podstawowy przepis na kapustę, oczywiście można przygotować ją zupełnie inaczej. Do kapusty można dodać na przykład ulubione przyprawy, takie jak kminek, czy nawet ostre papryczki chili.
Kiszona kapusta to doskonały pomysł na domowy przysmak. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ją samodzielnie w domu, koniecznie sprawdź wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam przepis na kiszoną kapustę, ale też inspiracje jak się robi pyszne dania na jej bazie. Możesz użyć ją do farszów, surówek, czy bigosu. Domowa kiszona kapusta doskonale sprawdzi się na zimę. Przetwory, takie jak kiszonki, to najlepsza opcja dla miłośników zdrowych, ale również smacznych dodatków. Kapusta robiona samodzielnie jest pyszna i dobra dla organizmu.
Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, a także poprawia stan skóry. Niepasteryzowana kapusta kiszona zawiera probiotyki, które są dobroczynnymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Kapusta sama w sobie zawiera bardzo mało kalorii. W 100 gramach znajdziemy tylko 15 kalorii Jest także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Odpowiedz jest zaskakująca – dzięki działaniu procesów fermentacji i jego bakterii kapusta staje się lekkostrawna i przyjazna w procesach pobudzania układu pokarmowego.
Kapusta kiszona zawiera dużą ilość sodu, nie powinny więc jeść jej w nadmiarze osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, osoby chorujące na nerki oraz osoby z chorobami układu naczyniowo-sercowego i z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego – kiszona kapusta może działać drażniąco na śluzówkę żołądka.
Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. W Europie stanowi jeden z głównych składników diety i jest spożywana przez cały rok. Badania przeprowadzone w Polsce, pokazują, że rocznie spożywa się około 11 kg świeżej kapusty oraz 5 kg kapusty kiszonej w naszym kraju.