Jak kisić buraki czerwone do picia?

- Na początek przygotuj:
- kilogram buraków,
- ziarenek ziela angielskiego,
- liści laurowych,
- główkę czosnku,
- wodę oraz sól.
- Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki (plastry lub w kostkę).
- Buraki ułóż szczelnie w wyparzonym słoiku litrowym.
- Co jakiś czas między buraki włóż ząbek czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Z wody oraz soli przygotuj solankę i zalej ją buraki (solanka powinna całkowicie przykrywać buraki w słoiku).
- Słoik przykryj ściereczką z bawełny i przymocuj ją za pomocą gumki recepturki.
- Słoik pozostaw na 6 dni.
- Co jakiś czas sprawdź, czy na powierzchni nie pojawiła się pleśń.
- Po 6 dniach zakwas z buraków powinien być gotowy.
- Zakwas przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.