Jak kisić buraki czerwone do picia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kiszenie to proces, który wpływa na wydłużenie trwałości żywności (np owoców lub warzyw) i dzięki temu możemy przechowywać je poza okresem ich sezonowości. Dzięki zmianie pH następującego podczas procesu fermentacji hamowany jest rozwój bakterii odpowiedzialnych za gnicie warzyw. W dalszej części dowiesz się jak przygotować zdrowy zakwas buraczany. Sprawdzony przepis na kiszone buraki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania kiszonych buraków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A więc jak kisić buraki czerwone do picia? Na początek przygotuj kilogram buraków, 10 ziarenek ziela angielskiego, 6 liści laurowych, główkę czosnku, wodę oraz sól. Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki (plastry lub w kostkę). Buraki ułóż szczelnie w wyparzonym słoiku pięciolitrowym. Co jakiś czas między buraki włóż ząbek czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Z wody oraz soli przygotuj solankę i zalej ją buraki (solanka powinna całkowicie przykrywać buraki w słoiku). Słoik przykryj ściereczką z bawełny i przymocuj ją za pomocą gumki recepturki. Słoik pozostaw na 6 dni. Co jakiś czas sprawdź, czy na powierzchni nie pojawiła się pleśń. Po 6 dniach zakwas z buraków powinien być gotowy. Zakwas przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
A ile soli wykorzystać do przygotowania solanki? Odpowiedź jest bardzo prosta. Na każdy litr wody do solanki dodaj jedną płaską łyżkę stołową soli.
Zakwas buraczany stanowi naturalny probiotyk, który powstaje podczas kiszenia buraków czerwonych. Sok buraczany doskonale sprawdzi się jako napój wspomagający odporność. Dodatkowo zakwas buraczany możemy wykorzystać jako podstawę do przygotowania tradycyjnego barszczu, której możemy podać podczas kolacji wigilijnej. Przepis na kiszenie barszczu czerwonego w domu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Zakwas buraczany stanowi bogactwo bakterii probiotycznych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Dodatkowo znajdziemy w nim spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach również wspomaga układ odpornościowy. Zakwas z buraków stanowi również doskonałe źródło wielu składników mineralnych, do których możemy zaliczyć: wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, lit czy kobalt. Buraki zawierają również spore ilości kwasu foliowego, którego spożywanie w odpowiedniej ilości jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ kwas ten zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować domowe buraki kiszone oraz zakwas z buraków. Najlepsze buraki z zakwasem możesz wykorzystać do przygotowania pysznego barszczu wigilijnego. Zakwas możesz także spożywać w celu wzmocnienia odporności, ponieważ stanowi on doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu, w tym układu odpornościowego.