Jak kisić buraki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich oraz przetworów z tych cennych warzyw do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Buraki czerwone swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu. Buraki są rzadko wykorzystywane przez nas w kuchni, najprawdopodobniej przez ich problematyczne przygotowanie. Wielu z nas kojarzy je z bałaganem w kuchni i zafarbowanymi rękoma. Jeśli decydujemy się na obróbkę buraków, warto pamiętać o zabezpieczeniu ubrania i założenia jednorazowych rękawiczek, dzięki temu nasza skóra nie ucierpi. Jeśli nie chcesz spożywać ich w całości, koniecznie przekonaj się jak kisić buraki.
- Buraki obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż buraki do słoika, dodaj ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej wodą z solą.
- Szczelnie zakręć słoiki i odstaw na 5 dni.
Po tym czasie kiszone buraki są gotowe do spożycia.
W ten szybki i łatwy sposób otrzymujemy domowe przetwory z buraków, które możesz przygotować w swoim domu.
Skoro już znasz mój przepis na kiszone buraki, koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, jakie są smaczne.
Buraki możesz włączyć do swoje diety też w formie stałej, wystarczy, że je odpowiednio ugotujesz.
Pamiętaj, że buraki do barszczu najpierw obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy dokładnie w taki sam sposób jak buraki w całości, jednak z dodatkiem octu, żeby nie straciły koloru.
Tak przygotowane buraki będą dobre nie tylko do sałatki, dania obiadowego czy barszczu. Jeśli jednak nawet z tymi wskazówkami nie chcesz samodzielnie przygotowywać buraków postaw na kupne buraki, które są już wcześniej ugotowane. Warto włączyć buraki też w formie płynnej, jak np. sok z buraków czy zakwas z buraków, który ostatnio staje się popularny wśród osób, które dbają o swoją odporność.
Zakwas buraczany sprawdzi się też jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Warto też postawić na codzienne spożywanie zakwasu w formie napoju, wystarczy, że rozcieńczysz go z odrobiną wody i najlepszy, zdrowy napój jest gotowy. Zachęcam do spożywania zakwasu z buraków szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Będzie to idealny pomysł na zwiększenie swojej odporności, zakwas możesz również podawać swoim dzieciom i najmłodszym członkom rodziny.
Niezależnie w jakiej formie włączysz buraki do swojego jadłospisu, wyjdzie Ci to zdecydowanie na dobre. Są one bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak cynk magnez czy potas. Zawierają one też spore ilości żelaza, które jest niezwykle ważne dla osób z niedokrwistością, zawierają też fosfor oraz wiele witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K. Skoro już wiesz, jak zrobić kiszone buraki i w czym ukisić warzywa, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.