Jak jeść topinambur? Co jeszcze warto wiedzieć?
Topinambur lub inaczej słonecznik bulwiasty to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Obecnie na większości kontynentów uznawany jest za roślinę jadalną, pastewną i ozdobną. Topinambur jest spokrewniony ze słonecznikiem zwyczajnym znanym z naszych ogrodów. Jego nazwa potoczna wzięła się od plemienia Topinamboore, które uprawiało tę roślinne już w czasach prekolumbijskich. W Europie jego uprawa zaczęła się w XVIII wieku.
Bulwy topinamburu są niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy tu witaminę A, C oraz witaminy z grupy B, które wspomagają układ odpornościowy. A to wszystko przy niewielkiej kaloryczności. Wraz ze 100 g topinamburu dostarczymy do organizmu około 40 kcal. Wynika to przede wszystkim z tego, że w większości składa się on z wody. Dodatkowo ma w sobie węglowodany, błonnik, białko i niewielką ilość tłuszczu. Jak zrobić by jak najmniej stracić wartości odżywczych? Tak jak w przypadku większości warzyw i owoców najwięcej właściwości odżywczych mamy pod skórką, dlatego należy bardzo cienko obierać topinambur. Osoby, które muszą kontrolować poziom glukozy we krwi, na pewno ucieszy informacja, że indeks glikemiczny topinamburu jest bardzo niski i wynosi 32. Biorąc pod uwagę również działania prebiotyczne to super pomysł na posiłek.
Topinambur to bulwa, która smakiem przypomina połączenie ziemniaków i orzechów. Jego zbiory trwają od października lub od marca w zależności od pogody i temperatury. Bulwy nie da się tak łatwo przechować, jak ziemniaki, dlatego po ich wykopaniu lub zakupie najlepiej je od razu zjeść. Głównie dlatego, że szybko tracą wilgoć i więdną. Jeśli jednak nie mam możliwości ich spożycia od razu, to można nieumyte bulwy przechowywać kilka dni w lodówce lub po umyciu i obraniu w zamrażalniku.
No dobrze, ale jak jeść topinambur? Tak naprawdę topinambur można jeść w każdy możliwy sposób- na surowo, smażony, pieczony, gotowany lub konserwowany. Wszystko zależy od tego jak najbardziej będzie nam pasował smakiem.
Na surowo wystarczy go jedynie umyć i obrać. Jednak zbyt duże spożycie topinamburu na raz może spowodować nieprzyjemne wzdęcia. Wynika to z obecności inuliny- która jako naturalny probiotyk odgrywa ważną rolę we wzroście korzystnej mikroflory jelit. Na surowo można również dodać topinambur do herbaty zamiast cytryny lub jako składnik sałatek i surówek np. z jabłkami i marchewką. Mam nadzieję, że to odpowiada na Wasze pytanie, czy można jeść na surowo topinambur.
Gotowany topinambur przygotowuje się podobnie jak ziemniaki, choć czas gotowania jest krótszy. Można go wykorzystać również podczas przygotowywania zup krem. Wystarczy ugotowany topinambur zblendować z bulionem i doprawić do smaku. Podobnie jak ziemniaki można również bulwy pokroić w słupki lub plasterki i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dzięki temu wiesz już jak przygotować smaczne chipsy i frytki. Topinambur można również ukisić. Potrzebuje spędzić w solance kilka dni by powstała niezwykle zdrowa przekąska.
Topinambur przetwarzany jest również często na mąkę, którą można wykorzystać do przygotowania słodkich i słonych wypieków. Taki dodatek świetnie również wzbogaci np. zupy krem w dodatkowe makro- i mikroelementy.
Przepisy na dania z topinamburu dostępne na naszej stronie na pewno Ci się spodobają. Szczególnie polecam wypróbować zupę z topinamburu, jest pyszna! Teraz już wiesz, co zrobić z topinamburu.