Jak jeść seler naciowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
„A to feler! - westchnął seler…” – to cytat, który każdy dobrze zna. Jan Brzechwa w swoim wierszu o warzywach nie zapomniał również o pięknym okrągłym selerze.. korzeniowym. A co z selerem naciowym? Przecież on również gości na polskich targach i sklepowych półkach z warzywami. Choć to seler i to seler, to nie są one sobie równe.
Seler naciowy różni się od selera korzeniowego wieloma rzeczami. Przede wszystkim nie zawiera grubego korzenia, a zamiast tego wytwarza gęstą rozetę liści, które są zgrubiałe i soczyste. Takie łodygi z liśćmi są dużo lepszym źródłem witamin i składników mineralnych niż biały, twardy, okrągły korzeń.
W selerze naciowym znajdziemy dużą ilość błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, a szczególnie dolnej jego części. Zielone łodygi zawierają wiele przeciwutleniaczy, szczególnie flawonoidów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami powodującymi powstanie nowotworów. Zawiera również witaminę A, C i K oraz kwas foliowy. Seler ma w sobie substancje, która sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi. Jest to ftalida, która działając rozluźniająco na ściany tętnic, zwiększa przepływ krwi, co powoduje obniżenie ciśnienia. Tutaj znaczenie ma również błonnik, magnez i potas, które również występują w tym warzywie.
Według badań przeprowadzonych na Harvardzie nasiona selera naciowego mogą być skutecznym lekiem zmniejszającym ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Oprócz tego w roślinie tej znajduje się lanolina, która hamuje uwalnianie cząsteczek prozapalnych w mózgu, a tym samym zapobiega zanikom pamięci.
Seler naciowy bardzo często kojarzy się ze zdrowym i dietetycznym pożywieniem. I bardzo słusznie! Jedna łodyga zawiera tylko 8 kcal! Mimo tak małej kaloryczności to bardzo sycący i zdrowy pomysł na wzbogacenie diety.
Pewnie patrząc na niego w sklepie, zastanawiałeś się „jak jeść seler naciowy?”, „lepiej gotowany czy surowy?”, „z czym jeść to dziwne warzywo?”. Dobra odpowiedź jest taka, że możesz go zjeść, jak chcesz. Seler naciowy może być spożywano na surowo lub na ciepło. Surowy seler naciowy świetnie nadaje się do sałatek. Wystarczy dodać ogórka, rukolę i sos na bazie musztardy i pyszny dodatek do obiadu gotowy. W wersji bardziej sycącej można dodać pierś z kurczaka, suszoną żurawinę, sałatę, ananasa i kukurydzę, całość wymieszać z majonezem i gotowe. Surowy seler ma charakterystyczny selerowy smak, dlatego warto łączyć go ze składnikami o słodkim lub delikatnym smaku. Kolejny pomysł na surowego selera to koktajle. Wystarczy umytą łodygę zblendować razem z ogórkiem, miętą i jogurtem i wytrawne drugie śniadanie gotowe. Jeśli brakuje Ci słodkiego smaku, dodaj ogórka, ananasa, banana, brzoskwinię, cytrynę i trochę imbiru. W kilka chwil prawdziwa bomba antyoksydacyjna pojawi się na Twoim stole. Dodatek owoców łagodzi ostry smak, co może być dobrym pomysłem na przemycenie selera do diety dzieci. Jeśli smak selera naciowego Ci odpowiada, możesz spożywać go po prostu samego lub z dodatkiem sosów i past, takich jak hummus. Albo jako drobna posypka np. do warzywnych kotlecików. Nawet niewielka jego ilość podkręci smak dań.
Selera naciowego można przyrządzać również na ciepło. I w tym miejscu inwencja twórcza kucharza jest nieograniczona. Na śniadanie sprawdzi się jako dodatek np. do jajecznicy, do serowej frittaty czy shakshuki. Na obiad możesz przygotować zupę krem z dodatkiem ziemniaków i włoszczyzny. Latem świetnie wpasuje się w buraczkowy chłodnik. Może uzupełnić smak sosu bolognese do spaghetti, farszu do gołąbków, farszu do pierogów, naleśników, kotletów, kaszotto, tart wytrawnych i wielu, wielu innych dań. Wystarczy przed dodaniem do farszu delikatnie zeszklić go na maśle lub oleju (podobnie jak cebulę), wówczas zmięknie i nabierze słodszego smaku.
Wiesz już jak spożywać selera naciowego? Jeśli nadal się zastanawiasz, jak go jeść lub do czego dodawać to zróbmy szybkie podsumowanie.
Seler naciowy możesz zjeść na surowo:
- z owocami, np. w formie koktajli
- w sałatkach
- jako szybka przekąska np. z dipem.
Lub na ciepło:
- z jajkami, np. shakshuka
- dodać do mięs, np. farsz do gołąbków, kotlety, sosy do makaronu
- dodać do innych warzyw, np. farsz, kotlety, sosy do makaronu
- dodać do zup, np. krem, chłodnik, rosół
- dodać do ryb, np. pulpety rybne