Jak jeść pomelo? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pomelo to owoc cytrusowy, który swoim wyglądem przypomina grejpfruta. Pod grubą skórą znajduje się słodki i bardzo delikatny miąższ. Pomelo w smaku bardzo przypomina połączenie pomarańczy oraz grejpfruta. Jest bardzo soczyste i słodkie z delikatną nutką goryczy. W dalszej części dowiesz się jak obrać owoc pomelo oraz jak je jeść. Pomelo to bardzo wartościowy owoc, który bogaty jest w wiele cennych substancji odżywczych - dlatego warto wiedzieć, jak można je wykorzystać, aby włączyć je do diety.
A więc jak prawidłowo obrać? Pomelo posiada dość grubą skórę, która może być trudna do obrania. Dlatego najlepiej nożem naciąć skórę wzdłuż owocu, prowadząc go od wierzchołka do spodu. Następnie odkraja się wierzchołek oraz spód pomelo, nacina się skórę z błonkami pomiędzy cząstkami pomelo i zdejmuje się ją przy pomocy palców lub noża.
A jak jeść pomelo? Pomelo to owoc, który najlepiej smakuje na surowo lub jako dodatek do potraw. Pomelo możesz wykorzystać jako dodatek do sałatek, doskonale smakuje z dodatkiem mixów sałat, orzechów lub nasion prażonych oraz z dressingiem (np. z sosu sojowego, soku z limonki, papryczki chilli oraz odrobiny cukru). Pomelo możesz podać także jako dodatek do sałatek z gotowanych krewetek, awokado oraz sosu winegret. Pomelo możesz wykorzystać jako składnik sałatek owocowych, koktajli owocowych lub jako dodatek do lodów. W kuchni możesz wykorzystać również skórkę z pomelo - dokładnie ją wyszoruj, pokrój na mniejsze kawałeczki i przygotuj z niej skórkę kandyzowaną (możesz wykorzystać ją jako dodatek do wypieków i deserów).
Pomelo to owoc, który posiada wiele właściwości odżywczych. Spożywanie pomelo może wpływać na regulacje ciśnienia krwi, napięcie mięśniowe oraz równowagę wodno-elektrolitową. Owoc pomelo zawiera sporo witamin oraz składników mineralnych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w pomelo zaliczyć możemy witaminy z grupy B (między innymi witaminę B1, B2 lub B3), witaminę A oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w pomelo zaliczymy cynk, miedź, fosfor, sód, wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C korzystanie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do przeciwutleniaczy, czyli związków, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszonego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Do korzystnych właściwości pomelo możemy zaliczyć również spowolnienie procesów starzenia się skóry.
Podsumowując: znasz już sprawdzony sposób na obranie pomelo. Wiesz również, z czym jeść owoc. Pomelo zawiera witaminy oraz składniki mineralne, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pomelo warto spożywać na surowo lub wykorzystać je jako dodatek do sałatek i koktajli - które przygotujesz bardzo szybko. Sałatki z dodatkiem pomelo możesz przygotować jako posiłek do pracy lub w podróż.