Jak jeść paluszki surimi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak jeść paluszki surimi? To przysmak, który sprawdzi się w wielu różnych daniach. Ze względu na mocny kolor dobrze prezentuje się również w przekąskach, czy eleganckich przystawkach. Z surimi przygotujesz:
- smaczne sałatki - idealnie łączy się z makaronem ryżowym, ale również jajkiem
- pastę na kanapki - połącz surimi z jajkami, jogurtem i majonezem.
- domowe sushi - w połączeniu ze smacznym ryżem i sosem sojowym, to pyszna przekąska.
- makaron - surimi świetnie sprawdza się w kremowym sosie, podany z makaronem.
- omlety i tarty - surimi jest naprawdę słone, więc wspaniale komponuje się z warzywami, czy jajkami.
- zupy - podsmażone paluszki można dodawać również do zup, by podkręcić ich smak.
Surimi, które zwykle bardziej znane są pod nazwą paluszki krabowe, to zmielone mięso ryb uformowane w apetyczne paluszki. Co ciekawe, choć nazwa może sugerować zupełnie coś innego, paluszki krabowe nie zawierają mięsa kraba. Przynajmniej nie te, które zwykle dostępne są w sklepie. Można bowiem kupić surimi z mięsem kraba, jednak ich cena jest naprawdę zaporowa, dlatego nie są popularnym składnikiem dań. Te dostępne w sklepie mają tylko imitować mięso kraba, choć składają się z zupełnie innych składników. Jedzenie paluszków surimi jeszcze do niedawna nie było zbyt popularne. Produkt ten kojarzony był z egzotycznymi składnikami. Wraz z modą na potrawy kuchni azjatyckiej surimi przybyło jednak na polskie stoły.
Gdzie najlepiej sprawdzają się paluszki surimi? To doskonały pomysł na dodatek do sałatek. Sałatka z paluszkami surimi idealnie sprawdzi się na lunch, czy kolację. Ze względu na ciekawy kolor i smak, będzie też wspaniałym rozwiązaniem na imprezy. Połącz je z makaronem pszennym lub ryżowym, dodaj jajko lub świeżego ogórka i ciesz się naprawdę ciekawą kombinacją. Jeśli chcesz, by sałatka była nieco bardziej egzotyczna możesz dodać do niej kawałki ananasa. Ciężko jest przejść obojętnie obok takiego wspaniałego dania. Surimi sprawdzi się jednak nie tylko w sałatkach. Możesz je połączyć z pysznym gotowanym makaronem. A z czym jeść taki makaron? Z kremowym śmietanowym sosem, natką pietruszki i czosnkiem. Sprawdzi się również oliwa, chili i bazylia.
A jak przyrządzić surimi? Można je przygotować zarówno na ciepło, jak i zimno. Możesz nie poddawać ich obróbce termicznej i zjadać tak po prostu. Wspaniale sprawdzają się jednak lekko podsmażone na patelni.
Paluszki surimi są niskokaloryczne, ponieważ w zależności od paczuszki, zawierają od 80 do 130 kcal w 100 g. Paluszki surimi mają ok. 28-40 proc. mielonego mięsa ryby, zazwyczaj dorsza, mintaja lub morszczuka. W związku z tym, że w składzie paluszków krabowych znajduje się mięso ryb, przysmak ten zawiera korzystne dla człowieka kwasy omega3, witaminę B12 i selen. Kwasy omega-3 to wyjątkowy budulec naszych komórek. To właśnie dzięki nim błona komórkowa sprawniej pracuje, a to z kolei usprawnia wszystkie procesy życiowe. Właściwie, kiedy jesz paluszki krabowe, dostarczasz organizmowi te same składniki odżywcze, które dostarczasz mu jedząc ryby, więc możesz stosować je jako ich zamiennik, gdy znudziła Ci się tradycyjna forma.