Jak jeść melona? Co jeszcze warto wiedzieć?
Melon to owoc, który jest bliskim kuzynem ogórka, czy arbuza. Tak jak one charakteryzuje się lekko słodkim, bardzo świeżym smakiem. Przez co doskonale sprawdza się zwłaszcza latem. Melon jest owocem popularnym w Polsce. Można z łatwością kupić go przez cały rok. To sprawia, że coraz częściej po niego sięgamy. Jednak pojawi się pytanie: jak jeść melona?
Melon to owoc, który doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Należy jednak pamiętać, że przed jego spożyciem należy go obrać. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z obranym owocem, oto ciekawe propozycje:
- Sałatka owocowa,
- Przekąski z melona i szynki parmeńskiej,
- Koreczki z melona,
- Koktajl z melona,
- Sałatka wytrawna z dodatkiem melona. Melon idealnie komponuje się z:
- fetą,
- szynką długodojrzewajacą,
- krewetkami,
- bekonem.
Jeśli szukasz ciekawej inspiracji na pyszne dania z melona, koniecznie sięgnij po propozycje na tej stronie. Dowiesz się z nich jak pokroić i do czego dodać melona.
Melon to doskonały pomysł na składnik dań zwłaszcza letnich, to dlatego, że jest niezwykle delikatny i bardzo świeży. Doskonale sprawdza się zwłaszcza w połączeniu z miętą, ale też ostrym chili. Choć może się wydawać, że melon ze względu na to, że jest owocem, pasuje tylko do deserów, nie jest to prawda. A więc z czym połączyć melona? Wspaniale sprawdza się ze smakami, które nieco z nim kontrastują. Połącz go z ostrymi przyprawami lub krewetkami w ostrej marynacie, a także czerwoną cebulą. Wspaniale sprawdzi się również z kwaśnymi cytrusami, czy owocami jagodowymi. Świetnie prezentuje się też ze słonymi dodatkami: szynką długodojrzewającą, serem feta, czy bobem.
Melon jest owocem pochodzącym z rodziny dyniowatych, która obejmuje jeszcze takie rośliny jak: ogórek, dynia, arbuz. Pochodzi prawdopodobnie z Afryki i Bliskiego Wschodu. Podobnie jak inne rośliny z tej rodziny obfituje w wodę i ma słodki, choć orzeźwiający smak. Istnieje wiele różnych odmian tego owocu. W sklepie można znaleźć zielony i żółty owoc. Najpopularniejszy jest jednak melon kantalupa. Melon kantalupa, lubiany ze względu na swój wyrazisty smak, zawiera najwięcej witaminy C oraz błonnika. Melon ten charakteryzuje się również intensywnie słodkim smakiem. Oprócz nich używa się bardzo często również melona miodowego.
Dla wielu osób najtrudniejsze jest jednak obieranie tego owocu. Jak to zrobić prosto? Oto sprawdzony sposób: Owoc umyj i przekrój na pół. Łyżką stołową wybierz wszystkie pestki. Pokrój melona na desce na mniejsze kawałki. Ostrym nożem odkrój skórkę od miąższu. Melona możesz podzielić na większe lub mniejsze kawałki. Jednym z prostych sposobów jest również jego wydrążenie.
Teraz gdy wiesz już jak obrać melona i jak go jeść, możesz wkomponować ten owoc w swoje codzienne menu. Czy warto łączyć melona do swojej diety? Jak najbardziej! Melony obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia. Poprawiają wzrok, cerę, stan włosów oraz paznokci. Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Melon zapobiega bowiem odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia.