Jak jeść krewetki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Krewetki przygotowane w różnych odsłonach stanowią doskonały pomysł na obiad rodzinny lub kolacje dla dwojga. W dalszej części dowiesz się jak przygotować krewetki oraz jak się je te smaczne owoce morza. Sprawdzony przepis na krewetki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Krewetki możemy przygotować w wielu odsłonach (np. krewetki gotowane, smażone lub grillowane) jednak najbardziej znaną jest podanie krewetek z dodatkiem czosnku oraz natki pietruszki.
A więc jak zrobić krewetki? Abu przygotować krewetki możesz wykorzystać kilka technik kulinarnych. Krewetki w skorupce gotuj w wodzie do momentu jej zagotowania lub blanszuj je we wrzątku przez około 3 minuty. Po tym czasie skorupki krewetek powinny zostać zarumienione. Krewetki podgotowane lub surowe możesz grillować przez kilka minut (po około 1,5 minuty na stronę). Zbyt długie grillowanie sprawi, że krewetki będą trudne do przegryzienia. Obrane krewetki możesz podsmażyć na dużym ogniu lub usmażyć ja na maśle. Możesz je również dusić w sosie, np. śmietanowym. Do krewetek doskonale pasuje białe wino, dlatego podczas ich duszenia dodaj je do potrawy.
A więc jak jeść krewetki? Krewetki podane na przystawkę najlepiej spożywać palcami, natomiast krewetki podane jako danie główne warto spożyć z użyciem widelca oraz noża. Krewetki przed spożyciem możesz skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Krewetki w pancerzu jedzone za pomocą dłoni chwyć za głowę i tułów, następnie przekręć, aby rozerwać pancerz. Z pancerza wyciągnij mięso skorupiaków i usuń ciemną niteczkę (czyli jelita) przy pomocy widelca. Czasem w restauracji kucharz przygotowuje obrane krewetki z pancerzem wyłącznie na ogonie - w takim przypadku chwyć palcami za pancerz i zjedz mięso krewetki.
A jak obierać krewetki i jak je oczyścić do gotowania? Aby obrać i oczyścić krewetki możesz wykorzystać kilka sposobów:
- W pierwszym sposobie oderwij głowę krewetki, otwórz jego pancerz, natnij tułów i usuń przewód pokarmowy, który wygląda jak czarna nitka.
- w drugim sposobie odetnij głowę krewetki i ściągnij z niej pancerz. Następnie krewetkę delikatnie wyprostuj i jednym ruchem usuń przewód pokarmowy.
- W ostatnim sposobie krewetkę natnij wzdłuż górnej części, usuń przewód pokarmowy i opłucz. Tak oczyszczone krewetki najczęściej podawane są w restauracji.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. W Polsce jednak najczęściej podawane są krewetki mrożone. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Krewetki bogate są także w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego oraz pracę mózgu.
Podsumowując: smaczne krewetki możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Do ich wykonania możesz wykorzystać każdą technikę kulinarną. Najlepsze krewetki doskonale smakują z dodatkiem natki pietruszki oraz czosnku.
Podsumowując: wiesz już jak jeść krewetki w skorupkach. Najbardziej popularne są krewetki tygrysie lub królewskie. Krewetki świetnie sprawdzą się jako obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.