Jak jeść kaki?

Jak jeść kaki
Jak jeść kaki
ikona podziel się
Opublikowano: 16.04.2023 r., 0:11 | Autor: Oliwia Gawron
  1. Owoc kaki dokładnie umyj.
  2. Obierz ze skóry.
  3. Usuń gniazdo nasienne.

Tak przygotowane kaki możesz spożywać na surowo lub pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, lub koktajlu.

Pamiętaj, aby kaki po obraniu spożyć lub wykorzystać do końca, w tej postaci bardzo szybko traci swoje najcenniejsze wartości odżywcze.

Z owocu kaki możesz przygotować konfiturę, mus, dżem, a nawet sorbet.

Jak jeść kaki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kaki lub persymona to owoc, który w ostatnim czasie zyskał na popularności w naszej szerokości geograficznej, dlatego szczególnie zachęcam do jego spróbowania. Naturalnie owoc ten pochodzi z bardziej tropikalnych obszarów, a konkretnie z Azji i Ameryki. Do Polski ten owoc jest sprowadzany z Chin, a także z krajów otoczonych Morzem Śródziemnym.

Kiedy owoc jest dojrzały, przypomina dużego pomidora o pomarańczowym zabarwieniu. Gdy owoc jest dojrzały, jest miękki, a jego skórka staje się cienka, owoc kaki w środku jest miękki i rozpływa się w ustach.

Zatem, jak smakuje?

Jest niezwykle słodki i aromatyczny, jego smak z pewnością jest charakterystyczny i niecodzienny.

Warto włączyć te owoce egzotyczne do naszej codziennej diety, ponieważ zawierają m.in. spore ilości witaminy C, A, dodatkowo beta-karotenu, likopenu, który możemy też spotkać w pomidorach, a także żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu. Dojrzałe owoce kaki to źródło błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Pomimo powyższych właściwości owoc jest dość kaloryczny w porównaniu do innych, ponieważ zawiera, aż 73 kcal na 100 g. Skoro znamy jego właściwości, warto dowiedzieć się jak jeść kaki.

  1. Owoc kaki dokładnie umyj.
  2. Obierz ze skóry.
  3. Usuń gniazdo nasienne.

Tak przygotowane kaki możesz spożywać na surowo lub pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, lub koktajlu.

Pamiętaj, aby kaki po obraniu spożyć lub wykorzystać do końca, w tej postaci bardzo szybko traci swoje najcenniejsze wartości odżywcze.

Z owocu kaki możesz przygotować konfiturę, mus, dżem, a nawet sorbet.

Owoce kaki można jeść na wiele sposobów: na surowo oraz w formie przetworzonej, np. w postaci dżemu, sorbetu, musu, a nawet lodów. Sam widzisz, jak dużo jest sposobów na włączenie kaki do naszej diety, warto wykorzystać go w pełni, ponieważ sezon na te owoce jest stosunkowo krótki, trwa tylko od października do końca grudnia. Wtedy właśnie owoce są najlepsze w smaku. Zwróć uwagę, aby owoce były miękkie, wyraziście pomarańczowe, a skórka powinna być jednolitego kolory bez plam. Co ważne owoce kaki podobnie jak nasze polskie, nieegzotyczne owoce mogą wchodzić w reakcje krzyżowe, dlatego, jeśli po spożyciu owoców pojawi się: wysypka, katar, nudności i wymioty, katar, biegunka odstaw owoce ze swojej diety.

Owoc kaki ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 50, dlatego możemy włączać go w umiarkowanych ilościach do diety osób nawet z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Kaki jest niezwykle zdrowe, ponieważ wśród wielu jego właściwości wykazano, że może wpływać na zmniejszenie poziomu cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów, a także komórek nowotworowych. Przy wyborze tego szczególnego owocu koniecznie zwróć uwagę na te rzeczy:

• Owoce powinny być okrągłe, mięsiste, a ich skórka powinna być połyskująca, na wierzchołku owocu znajduje się kilka zielonych liści.

• Owoce dość szybko dojrzewają w domowych warunkach, dlatego, jeśli nie chce użyć ich od razu postaw na kupno twardych i daj im czas na dojrzenie w Twoim domu. Podobnie jak awokado.

• Owoce, które już są dojrzałe, przechowuj w lodówce.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto