Jak jeść kaki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kaki lub persymona to owoc, który w ostatnim czasie zyskał na popularności w naszej szerokości geograficznej, dlatego szczególnie zachęcam do jego spróbowania. Naturalnie owoc ten pochodzi z bardziej tropikalnych obszarów, a konkretnie z Azji i Ameryki. Do Polski ten owoc jest sprowadzany z Chin, a także z krajów otoczonych Morzem Śródziemnym.
Kiedy owoc jest dojrzały, przypomina dużego pomidora o pomarańczowym zabarwieniu. Gdy owoc jest dojrzały, jest miękki, a jego skórka staje się cienka, owoc kaki w środku jest miękki i rozpływa się w ustach.
Zatem, jak smakuje?
Jest niezwykle słodki i aromatyczny, jego smak z pewnością jest charakterystyczny i niecodzienny.
Warto włączyć te owoce egzotyczne do naszej codziennej diety, ponieważ zawierają m.in. spore ilości witaminy C, A, dodatkowo beta-karotenu, likopenu, który możemy też spotkać w pomidorach, a także żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu. Dojrzałe owoce kaki to źródło błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Pomimo powyższych właściwości owoc jest dość kaloryczny w porównaniu do innych, ponieważ zawiera, aż 73 kcal na 100 g. Skoro znamy jego właściwości, warto dowiedzieć się jak jeść kaki.
- Owoc kaki dokładnie umyj.
- Obierz ze skóry.
- Usuń gniazdo nasienne.
Tak przygotowane kaki możesz spożywać na surowo lub pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, lub koktajlu.
Pamiętaj, aby kaki po obraniu spożyć lub wykorzystać do końca, w tej postaci bardzo szybko traci swoje najcenniejsze wartości odżywcze.
Z owocu kaki możesz przygotować konfiturę, mus, dżem, a nawet sorbet.
Owoce kaki można jeść na wiele sposobów: na surowo oraz w formie przetworzonej, np. w postaci dżemu, sorbetu, musu, a nawet lodów. Sam widzisz, jak dużo jest sposobów na włączenie kaki do naszej diety, warto wykorzystać go w pełni, ponieważ sezon na te owoce jest stosunkowo krótki, trwa tylko od października do końca grudnia. Wtedy właśnie owoce są najlepsze w smaku. Zwróć uwagę, aby owoce były miękkie, wyraziście pomarańczowe, a skórka powinna być jednolitego kolory bez plam. Co ważne owoce kaki podobnie jak nasze polskie, nieegzotyczne owoce mogą wchodzić w reakcje krzyżowe, dlatego, jeśli po spożyciu owoców pojawi się: wysypka, katar, nudności i wymioty, katar, biegunka odstaw owoce ze swojej diety.
Owoc kaki ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 50, dlatego możemy włączać go w umiarkowanych ilościach do diety osób nawet z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Kaki jest niezwykle zdrowe, ponieważ wśród wielu jego właściwości wykazano, że może wpływać na zmniejszenie poziomu cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów, a także komórek nowotworowych. Przy wyborze tego szczególnego owocu koniecznie zwróć uwagę na te rzeczy:
• Owoce powinny być okrągłe, mięsiste, a ich skórka powinna być połyskująca, na wierzchołku owocu znajduje się kilka zielonych liści.
• Owoce dość szybko dojrzewają w domowych warunkach, dlatego, jeśli nie chce użyć ich od razu postaw na kupno twardych i daj im czas na dojrzenie w Twoim domu. Podobnie jak awokado.
• Owoce, które już są dojrzałe, przechowuj w lodówce.