Jak jeść granaty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Granat to wyjątkowy i egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większą popularność w ostatnim czasie. Wiele osób z chęcią sięga po niego, gdyż wspaniale smakuje, ale również ma naprawdę wiele właściwości zdrowotnych. Jednak często przed jego zakupem powstrzymuje pytanie: "jak jeść granaty?". Nie jest to wcale takie trudne. Najpierw jednak warto zacząć od nieco ważniejszej rzeczy - jak obrać ten owoc - gdyż używa się z niego tylko pestki.
Jeśli chcesz obrać granat, będziesz potrzebować noża i dużej miski.
Najłatwiej obrać ten owoc w ten sprawdzony sposób:
- Przetnij granat na dwie połówki.
- Rozłóż obie połówki granatu, wpychając skórkę do wnętrza.
- Połówkę owocu trzymaj nad miską i uderzaj w nią, by ziarenka spadały do miski. Możesz użyć do tego łyżki.
- Pamiętaj, że należy użyć dość sporo siły, by nasionka oddzieliły się od skórki.
- Postępuj tak samo w przypadku drugiej połówki.
Obrany granat możesz używać na wiele różnych sposobów:
- dodatek do sałatek,
- dodatek do zup,
- przygotować z niego sos do mięs i ryb,
- przerobić go na sok,
- dodać do owsianki,
- dołożyć do koktajlu.
Nie ma jednego sposobu na to, jak poprawnie jeść granat. Najlepiej sprawdzić, w czym smakuje nam najbardziej. Jeśli zastanawiasz się, z czym jeść owoc granatu, to ze względu na swój delikatny smak pasuje do naprawdę wielu połączeń smakowych. Można go dodawać zarówno do słodkich dań, jak i tych wytrawnych. To jak się je granat, zależy bardzo często od kraju, w którym występuje. W Azji raczej używa się go w słodkich deserach, natomiast na bliskim wschodzie ozdabia się nim sałatki i hummusy, które są częścią raczej "słonej" uczty. Granat doskonale smakuje z mięsem i rybą. Sprawdza się także z cieciorką. Jest delikatny, a przy tym nieco słodki i gorzkawy. Dodaje do każdego dania odrobinę lekkości i ciekawego smaku. Pasuje do ryżowych puddingów i budyni z kaszy jaglanej. Można podawać go z jogurtem naturalnym. Idealnie pasuje do sałatek z kurczaka z orzechami, np. włoskimi lub pekan.
Grant to nie tylko pięknie się prezentujący, ale również naprawdę zdrowy owoc. W krajach egzotycznych cieszy się niebywałą popularnością. To źródło wielu witamin i antyoksydantów. Wśród najważniejszych witamin wymienić można m.in. witaminę C, A i E, a także witaminy z grupy B. Składniki mineralne, jakie znaleźć można w granacie to żelazo, magnez, cynk i fosfor. Rajski owoc to także źródło elagotaniny, czyli zróżnicowanej grupy bioaktywnych polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i antydrobnoustrojowe. Regeneruje skórę, poprawia jej ukrwienie i koloryt. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym przyspiesza również gojenie się zmian trądzikowych. Spowalnianie procesów starzenia się Ze względu na jego liczne właściwości dobrze jeść owoc granatu jak najczęściej.
Teraz gdy już wiesz, jak się je granat, a także jak go obrać, możesz sięgać po ten pyszny owoc na co dzień. Zwłaszcza jesienią i zimą jest on dostępny w wielu sklepach, dzięki czemu z łatwością można wykorzystywać go na co dzień. Choć jego cena może przerażać, to jednak jego właściwości zdrowotne tego owocu naprawdę są tego warte.