Jak jeść czosnek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czosnek stanowi podstawowy produkt, który wykorzystywany jest w kuchni do nadania potrawom wyjątkowego aromatu oraz smaku. Poza sezonem jego wzrostu warto przechowywać go w odpowiednich warunkach, aby się nie zepsuł. Czosnek wykorzystywany jest do przygotowania pysznych sosów na ciepło i na zimno (np. sos pomidorowy z dodatkiem czosnku lub sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego), gulaszy lub do zrobienia masła czosnkowego. W dalszej części dowiesz się, w jaki sposób możesz jeść czosnek. Na naszej stronie znajdziesz sprawdzony sposób na przygotowanie wielu ciekawych dań z wykorzystaniem czosnku.
A więc jak jeść czosnek? Czosnek możesz spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Czosnek na surowo świetnie sprawdzi się do przygotowania zimnych sosów (np. sosu czosnkowego, który stanowi świetny dodatek do wielu potraw). Na ciepło czosnek najczęściej podsmaża się z cebulą i wykorzystuje jako składnik wielu dań. Dodatkowo czosnek można upiec i wykorzystać go jako dodatek do masła czosnkowego.
A jak często jeść czosnek oraz ile ząbków dziennie? Najlepiej spożywać około 3 gram czosnku codziennie (to około 1-2 ząbki na dzień). Spożywanie tej ilości czosnku pozwala na odczucie prozdrowotnego działania produktu. Spożywanie zbyt dużej ilości czosnku może podrażniać żołądek. Czosnku nie powinny spożywać osoby zmagające się z problemami żołądkowo-jelitowymi, osoby z niskim ciśnieniem krwi oraz osoby chorujące na chorobę zakrzepową.
Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne i ma właściwości zdrowotne. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny, dlatego produkt ten świetnie sprawdzi się na przeziębienie. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie czosnku zmniejsza również ryzyko rozwoju wrzodów żołądka powodowanych przez Helicobacter pylori. Czosnek często spożywany jest na surowo lub jako dodatek do domowych syropów, które spożywane są przeważnie w okresie jesienno-zimowym.
Podsumowując: wiesz już, z czym jeść czosnek. W kuchni najczęściej wykorzystywany jest jako przyprawa, która nadaje charakterystyczny smak wielu dań. Czosnek ma właściwości odżywcze, które są bardzo pozytywne dla zdrowia, dlatego warto włączyć go do diety szczególnie w okresach wzmożonego zachorowania. Czosnek można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej, warto jednak nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ może podrażniać żołądek.