Jak jeść awokado? Co jeszcze warto wiedzieć?
Awokado, zwane także smaczliwką wdzięczną, to jeden z bardziej kalorycznych owoców – 100 g produktu zawiera aż 160 kcal. Awokado jest owocem dość egzotycznym, jednak warto włączyć go do swojego menu. To dlatego, że jest niezwykle zdrowe. Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Dodanie awokado do codziennej diety może pomóc w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowego trawienia. Dzieje się to za sprawą zawartego w owocu błonnika — połówka awokado zawiera bowiem około 6-7 g błonnika. Czy można zjeść za dużo awokado? Według specjalistów medycyny funkcjonalnej, dla większości ludzi pół do dwóch awokado dziennie to świetny pomysł na dietę bogatą w składniki odżywcze. W przeciwieństwie do większości popularnych owoców, w awokado mało jest cukrów prostych. Awokado jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki zawartości jednonienasyconego "dobrego tłuszczu" awokado pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Właściwości awokado sprawiają, że jest ono uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Jego miąższ ma cztery razy większą gęstość odżywczą niż jakikolwiek inny owoc. Awokado jest także produktem, który ma zastosowanie w profilaktyce i terapii takich problemów zdrowotnych, jak: cukrzyca czy miażdżyca.
Awokado to owoc, który można zjadać zarówno na zimno, jak i po obróbce termicznej. Jednak najpopularniejsza wersja to ta
"na zimno", jest nie tylko prosty, ale pozwala na użycie awokado na szybko. Awokado to najlepszy owoc dla wszystkich, którzy nie za bardzo przepadają za słodkościami.
A więc jak jeść awokado? Najpierw należy je przygotować. Dla wielu osób zastanawiające jest jak obrać awokado, poniżej prosta instrukcja:
- Przekrój awokado na pół.
- Wbij nóż w sam środek pestki i wyciągnij ją.
- Miąższ możesz wydobyć łyżką lub naciąć go, by na powierzchni powstała kratka, a następnie go wyciągnąć.
Z awokado można przyrządzać różne potrawy:
- guacamole,
- dipy,
- sałatki,
- musy,
- pasty,
- lody.
- wrapy i roladki,
- pieczone awokado z jajkiem,
- tosty.
Do większości z nich należy obrać awokado. Tylko do pieczenia można zostawiać je ze skórką. Same skórki po wydrążeniu mogą stanowić świetny pomysł na dekorację. Do środka można bowiem włożyć sałatkę, która pięknie będzie się prezentować.
Inspiracje na pyszne dania z awokado znajdziesz poniżej. Sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem, jeśli zamierzasz użyć awokado po raz pierwszy. Poniżej znajdziesz propozycje na proste dania, które na pewno zasmakują Ci i całej rodzinie.
Jeśli zastanawiasz się, z czym jeść awokado, to najlepiej pasuje ono do:
- jajka,
- pomidora,
- czosnku,
- chili,
- sera feta,
- łososia
Jeśli zastanawiasz się, jak można wkomponować zielone awokado do swojego menu, to najlepiej skorzystać z podanych propozycji, które nie tylko są proste i szybkie, ale również niezwykle smaczne. Dzięki nim dowiesz się jak spożywać większe ilości tego pysznego warzywa w łatwy sposób.