Jak jeść ananasa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ananas to pyszny owoc, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również doskonale wpływa na zdrowie. Zastanawiasz się jak jeść ananasa? Możesz sięgnąć zarówno po świeży owoc, jak i wersję mrożoną lub z puszki. Świeży ananas różni się smakiem od tego w syropie. Jest nieco bardziej kwaśny. Obie wersje możesz jednak wykorzystywać w wielu daniach.
Jeśli chcesz wykorzystać ananasa, najpierw musisz go obrać, a następnie pokroić. A więc jak obrać ananasa? Oto sprawdzony sposób:
- odetnij zieloną część ananasa i spodnią część. Nożem dokładnie wytnij skórę.
- Następnie przystąp do krojenia:
- ananasa przekrój na ćwiartki i z każdej części wytnij twardy środek;
- ananasa pokrój w kostkę — tak przygotowany ananas jest gotowy do spożycia.
- ananasa pokrój w plastry i wytnij zgrubiały środek.
Ananasa możesz zjadać samodzielnie lub dodawać do ulubionych dań, np. sałatki owocowej, koktajlu, sosu słodko kwaśnego, czy egzotycznego smażonego ryżu. Nie wiesz, z czym jeść ananasa? Ananas to owoc o szerokim zastosowaniu kuchennym. W dalszej części dowiesz się jak obrać ananasa. Ananasy wykorzystywany jest do przygotowania pizzy hawajskiej, której składnikami poza ananasem jest również szynka oraz kukurydza. Ananas wykorzystywany jest również w kuchni azjatyckiej, gdzie wykorzystuje się go do przygotowania kurczaka z ananasem oraz ryżem. Słodki smak ananasa świetnie przełamuje mięsa. Dodatkowo ananas wykorzystywany jest jako dodatek do przygotowania sałatek, a także jako dodatek do wypieków oraz owsianek. Na bazie ananasa możemy przygotować również pyszne koktajle — warto dodać do nich inne owoce oraz mleko krowie, mleko kokosowe lub jogurt.
Teraz gdy już wiesz, jak się je ananasa, możesz sięgać po niego częściej. Stanowi on doskonały pomysł na szybką i pożywną przekąskę, czy dodatek do innych dań. Najlepiej sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej. Ananasa spożywać można równie w daniach na słodko lub słono. Jak przygotować ananasa do jedzenia? To owoc, który można zjadać zarówno na surowo, jak i poddany obróbce termicznej. Nie trzeba specjalnie go przygotowywać, w większości wystarczy tylko obranie go ze skóry, co choć może się wydawać skomplikowane, wcale nie jest aż tak trudne.
Ananasa można też pokroić bez noża. Wystarcz do tego specjalne urządzenie, które można bez problemu znaleźć w większości sklepów z kuchennymi przyborami. Dzięki urządzeniu można sprytnie wyciągnąć środek ananasa od razu podzielony na plastry.
Ananas stanowi bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jednym z głównych składników jest bromelina — czyli enzym, który ułatwia trawienie białek. Bromelina zmniejsza ryzyko rozwoju zawału oraz wspomaga regulację ciśnienia krwi. Wśród witamin obecnych w ananasie znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę PP, witaminę B2, witaminę B6 oraz kwas foliowy. Natomiast do składników mineralnych obecnych owocu możemy zaliczyć cynk, fosfor, żelazo oraz miedź. Witamina C oraz witamina A zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych chodników i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.