Jak hartować szynkę po parzeniu? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szynka wędzona lub parzona to doskonała propozycja na domowe wędliny. W dalszej części dowiesz się jak oraz kiedy parzymy szynkę po wędzeniu lub parzeniu. Wędliny przygotowywane w domu świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek - warto podać je z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa oraz świeżych sezonowych warzyw. Szynka wędzona lub parzona świetnie sprawdzi się również jako wędlina podana podczas wielu uroczystości.
A więc jak hartować szynkę po parzeniu? Hartowanie szynki po parzeniu lub wędzeniu sprawia, że szynka jest bardziej soczysta, a struktura staje się krucha. Gdy szynka parzona lub wędzona osiągnie odpowiednią temperaturę, należy przełożyć mięso na kilka minut do naczynia z zimną wodą. Szynkę można również zahartować poprzez opłukanie mięsa pod bieżącym strumieniem lodowatej wody. Zahartowaną szynkę warto wywiesić do chłodnego i przewiewnego miejsca, aby szynka wystygła oraz wysuszyła się.
Czy szynkę trzeba hartować po parzeniu? Nie ma takiej konieczności, jednak ten zabieg sprawi, że domowa szynka parzona będzie zachwycać smakiem. Hartowana szynka parzona świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Szynka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Dodatkowo znajdziemy w niej tłuszcz. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Dodatkowo żelazo wypływa na produkcję krwinek czerwonych, które odpowiadają za transport tlenu do komórek naszego organizmu. Witamina E, obecna w szynce wieprzowej, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Zaliczana jest do grupy silnych przeciwutleniaczy, których spożywanie wpływa na zmniejszoną produkcję wolnych rodników – wypływa to na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienie procesu starzenia się skóry. Odpowiednia podaż witaminy E wypływa również na prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Do głównych objawów niedoboru witaminy E możemy zaliczyć zmęczenie, anemię, kłopoty z koncentracją, pogorszenie widzenia, zwiększoną podatność na infekcje lub bolesność mięśni.
Podsumowując parzenie mięsa to metoda do produkcji pysznej, domowej wędliny. Szynka parzona świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jako przekąska podana podczas wielu uroczystości. Hartowanie mięsa parzonego w zimnej wodzie ma na celu nadania mu bardziej delikatnego smaku, uzyskanie kruchości oraz soczystości. Kanapki podane z dodatkiem szynki możesz zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Warto przygotować je na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw.