Jak hartować śmietanę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się jak hartować śmietanę? Możesz to zrobić na kilka prostych sposobów. A oto one:
- Do śmietany wlej część gorącej zupy i dokładnie wymieszaj, całość wymieszaj z resztą wywaru.
- Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną ciepłej wody, a następnie wlej do zupy lub sosu.
- Śmietanę połącz z solą i dodaj do ciepłego dania.
- Zmieszaj śmietanę z chłodną wodą - a następnie wlej do dania.
Śmietana to doskonały pomysł na zagęszczenie wielu potraw. Sprawdzi się do zupy, jak i sosu. Jednak gotowanie śmietany może sprawić, że się zważy, a przez to całość nie będzie zbyt apetyczna. A jak dodawać śmietanę do zupy, żeby się zwarzyła? Najprostszy i sprawdzony sposób, to połączenie jej ze szklanką ciepłej zupy w miseczce. Śmietana ma wtedy czas, żeby przyzwyczaić się do gorącej zupy i nie ulegnie ścięciu. Warto jednak pamiętać, że czasami jedna szklanka wywaru może być ilością niewystarczającą. Hartowanie śmietany można jednak przeprowadzić również w inny sposób. Jak zabielić danie inaczej? Niezwykle prostym sposobem jest też dodanie soli do śmietany. Soląc śmietanę, powodujemy wysalanie białka, które jest procesem odwracalnym i po dodaniu wody/zupy białko zawarte w śmietanie wróci do pierwotnego stanu. Innym prostym sposobem jest też dodanie mąki do naszej śmietany. Pamiętaj jednak, by zabielonej zupy już nie gotować na dużym gazie, tylko pozwolić jej delikatnie zawrzeć.
Dlaczego śmietana waży się w zupie? Tak się dzieje, ponieważ białko zawarte w śmietanie ścina się przy kontakcie z gorącym wywarem. Gromadzi się na powierzchni wywaru w czasie gotowania pod postacią drobnych grudek. Nie szkodzą na zdrowie, nie zmieniają smaku zupy, jednak psują jej wygląd. Gdy dodajemy śmietanę do gorącego płynu, dochodzi do trwałego uszkodzenia struktury białka, które zetną się, tworząc charakterystyczne skrzepy. Co najważniejsze proces ten jest nieodwracalny!
A więc co zrobić, gdy śmietana uległa zwarzeniu? Najlepszym wyjściem z sytuacji będzie zblendowanie zupy. Podczas tego procesu grudki zostaną dokładnie rozprowadzone, dużo lepiej niż podczas zwykłego mieszania w garnku. Jeżeli nie mamy pod ręką blendera albo po prostu nie chcemy, aby nasze danie miało konsystencje kremu, to pomocne będzie przecedzenie wywaru z grudkami przez sito o małych oczkach. Sprawdzi się w sytuacji, gdy fragmenty zwarzonego nabiału są spore.
Śmietana to produkt, który zwykle wywołuje niemałą kontrowersję. Z jednej strony ma wiele zdrowotnych właściwości. Śmietana, podobnie jak inne produkty mleczne, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witaminy A oraz witamin B2 i witaminy B12. Wapń i fosfor wpływają korzystnie na kości i zęby. Z drugiej jednak strony, dostarcza sporo tłuszczów nasyconych, których chcemy w swojej diecie uniknąć. Warto więc wprowadzać ją do swojej diety nieco ostrożnie. Nie trzeba z niej rezygnować, ale korzystać tylko od czasu do czasu. Zamiast niej do zabielania można użyć na przykład gęstego jogurtu naturalnego, który zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, więc będzie zdrowszy dla naszego organizmu.