Jak gotować w szybkowarze? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szybkowar to urządzenie, które doceni każdy, kto kocha gotowanie. Pozwala ono gotować w znacznie krótkim czasie, umożliwia to wysokie ciśnienie i temperatura wewnątrz naczynia. Oczywiście czas gotowania, a także sposób użytkowania zależą od potrawy, którą chcemy zrobić. A więc jak gotować w szybkowarze? Ogólne zasady korzystania z szybkowaru to:
- Zapoznaj się z instrukcją obsługi - to konieczny krok, by dobrze zrozumieć posiadane urządzenie.
- Umieść w garnku wszystkie składniki wraz z wodą\bulionem - minimalne wypełnienie do 1/4 garnka, a maksymalne 2/3.
- Dobrze zamknij urządzenie - pokrywka powinna być bardzo szczelna.
- Podgrzewaj, aż do momentu gwizdania.
- Od tego czasu odliczaj potrzebny czas. To jak długo gotować zależy od przepisu i wybranej potrawy.
- Gdy potrawa będzie gotowa, wyłącz palnik i odczekaj do momentu wyrównania ciśnienia. To ile minut to zabierze, zależy od modelu urządzenia.
Nie ważne czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem – szybkowar wbrew pozorom jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy włożyć wybrane składniki do garnka, wlać wodę i postawić na włączonej kuchence. To takie proste. Choć wiele osób obawia się, że używanie szybkowaru jest niezwykle skomplikowane, to nie jest to prawda. A to jak bardzo pozwala on oszczędzić czas, jest zdecydowanie największą zaletą, przemawiająca za tym, by wykorzystywać go jak najczęściej. Warto też wiedzieć, że gotowanie w szybkowarze jest zdrowsze niż gotowanie sposobem tradycyjnym, czyli w klasycznym garnku i w dużej ilości wody. W szybkowarze, pod wpływem wyższej temperatury i wysokiego ciśnienia, dania gotowane są znacznie krócej, a co za tym idzie, nie tracą tylu substancji odżywczych. Dlatego zupy, czy warzywa przygotowane w szybkowarze będą bardziej wartościowe. Szybkowar pozwala również na gotowanie potraw bez dodatku tłuszczu, przez co są one bardziej lekkostrawne, a także mają mniej kalorii, to dobre rozwiązanie także na diecie.
Co gotować w szybkowarze? To urządzenie umożliwia gotowanie naprawdę wiele dań. Idealnie sprawdza się do gotowania mięsa. To dlatego, że nawet najgrubszy kawałek mięsa potrzebuje znacznie mniej czasu na gotowanie. Gulasz z wołowiny gotuje się około 30 minut, choć zwykle zabiera to co najmniej godzinę. Oprócz mięs można w nim również przygotowywać zupy. Nawet te, które zawierają sporo składników. Wspaniale sprawdza się też do gotowania warzyw, zwłaszcza tych, które zwykle gotują się długo np. buraków. Szybkowar umożliwia gotowanie wielu różnych potraw, ale są pewne ograniczenia. Nie wszystko można przyrządzić w ten sposób przez otwór w pokrywie, który jest dość mały. Dlatego właśnie nie zaleca się gotowania żadnych drobnych produktów jak ryż, kasza czy przecier.
Teraz gdy już jak używać szybkowaru i ile czasu zajmuje gotowanie w nim, możesz sięgać po dania z szybkowowara na co dzień. Jeśli brakuje Ci pomysłu na to co ugotować w szybkowarze? Koniecznie zajrzyj do inspiracji na tej stronie, by przygotować naprawdę smaczne i łatwe dania.