Jak gotować tapiokę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak gotować tapiokę? Tapioka to małe perełki, które należy odpowiednio przygotować przed ich spożyciem. Tapiokę przed gotowaniem dobrze jest wymoczyć, choć nie jest to konieczne. Jeśli jednak chcesz to zrobić - zalej perełki wodą - na pół szklanki potrzebujesz około 1,5 do 2 szklanek wody. Następnie odcedź je na sitku.
- W rondelku zagotuj 2 szklanki wody lub mleka.
- Wsyp delikatnie do garnka tapiokę.
- Całość gotuj na małym ogniu przez 20 do 40 minut, w zależności od wielkości.
- Gotowa tapioka stanie się miękka i przezroczysta.
Tapioka to nieco egzotyczny, jednak smaczny sposób na urozmaicenie swojego menu. Przepis na tapiokę jest niezwykle prosty. Po ugotowaniu można wykorzystywać ją jako podstawę puddingów, koktajli i innych deserów. Gotowanie tapioki jest procesem niezbędnym do jej dalszego przygotowania.
Nie wiesz, jak zrobić smaczne dania na bazie tych smacznych kulek? Połączenie ich ze smacznym musem owocowym to sprawdzony sposób na delikatny, ale bardzo smaczny deser. Stanowią one doskonały pomysł na deser również dla osób na diecie, są dobrym źródłem błonnika i mają niski indeks glikemiczny.
A jak długo gotować tapiokę? Czas gotowania zależy głównie od wielkości ziarenek. Jej przygotowanie zwykle zajmuje około 20 do 40 minut. Najdłuższy czas gotowania odpowiada oczywiście największym ziarenkom. Gotowe do użycia perełki łatwo poznasz - stają się one większe, przezroczyste i miękkie. Takie perełki mogą trafić do innych dań.
Tapioka, czyli skrobia z manioku, to coraz popularniejszy dodatek do deserów, zup i innych dań. Tapioka cieszy się zainteresowaniem ze względu na ciekawy wygląd po ugotowaniu i neutralny smak, który sprawia, że znajduje ona uniwersalne wykorzystanie w kuchni. Wiele osób spożywa tapiokę jako zamiennik tradycyjnej kaszy i makaronu. Może być ona również używana do produkcji perełek tapioki, które często znajdują się w bardzo popularnej herbacie bubble tea. Dzięki neutralnemu smakowi tapioka znajduje również zastosowanie przy zagęszczaniu dań jednogarnkowych. Kuleczki tapioki znajdują zastosowanie w budyniach, puddingach, kisielach i leguminach. Bardzo zachęcająco prezentują się w sałatkach.
Maniok, którego surowe bulwy są trujące, często porównywany jest do naszych ziemniaków. Aby pozyskać tapiokę, korzeń manioku musi zostać umyty, obrany, rozdrobniony. Finalnie oddziela się i odwadnia skrobię, którą następnie możemy kupić pod postacią kulek lub mąki. Tapioka posiada neutralny smak i jest pozbawiona zapachu.
Kuleczki tapioki zawierają wyjątkowo dużo zróżnicowanych witamin i minerałów takich jak witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo. Tapioka zawiera głównie węglowodany, w 152 g jest 135 g węglowodanów w tym cukrów 5,09 g. Ma niewielkie ilości tłuszczu 0,03 g i białka 0,289 g. Zawiera także błonnik pokarmowy, w porcji (152 g) jest 1,37 błonnika. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby na niego uczulone i chorujące na celiakię. Jedzenie tapioki zaleca się osobom chorującym na chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz osobom z wrzodami żołądka ze względu na wysoką zawartość skrobi opornej w tapioce.