Jak gotować szparagi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny.
Nie ma się co dziwić, warzywa te są pyszne, dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas. Z całą pewnością warzywa te to bogactwo witamin i składników mineralnych jednak zbyt duże spożycie tego warzywa w diecie może negatywnie wpływać na nasze nerki. Nie są one polecane w trakcie stanów zapalnych w nerkach oraz u osób z niewydolnością nerkową. Warto wspomnieć, że szparagi charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, który wynosi tylko 15, dlatego są polecane osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Zatem, jak gotować szparagi? Wiele osób ma z tym problem i nie wie jakie szparagi wybrać, dodatkowo często rezygnujemy z ich zakupu, w obawie o zdrewniałe części, które dość często się pojawiają.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i postaw na najlepsze szparagi, jakie jadłeś.
W pierwszej kolejności umyj dokładnie warzywa i ułam mniej więcej na wysokości połowy, szparagi tak naprawdę powinny ułamać się w odpowiednim miejscu, wystarczy, że złapiesz je na początku i końcu, a następnie delikatnie wygniesz.
Oderwane końcówki możesz zamrozić, a później przygotować z nich wywar lub risotto, dlatego nie ma konieczności ich wyrzucania.
Następnie wlej do garnka wodę i dodaj odrobinę soli, gotuj szparagi pionowo, najgrubsza część powinna znaleźć się na spodzie garnka.
Zatem ile minut je gotować?
W ten sposób gotuj szparagi przez 15 minut. Po tym czasie będą dobre i pyszne do podania. Sam widzisz, że czas gotowania jest krótki dlatego każdy posiłek z ich udziałem powstanie niezwykle szybko.
Szparagi gotowane w wodzie to najprostszy sposób na ich przygotowanie, jeśli jednak chcesz bardziej wymagający przepis postaw na szparagi z piekarnika. Wystarczy, że ułożysz je
w naczyniu żaroodpornym, następnie skropl delikatnie oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie nasze pyszne, pieczone, szparagi są dobre do spożycia.
Będzie to świetny pomysł na dodatek do dania głównego, ale szparagi przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako przystawka.
Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go i przekonaj się, że warzywa w takiej wersji są smaczne, a nawet najlepsze w okresie wiosenno-letnim.
W podobny sposób przygotujesz oba rodzaje szparag, czyli zielone szparagi i białe. Jeśli obawiasz się o ich przygotowanie za pierwszym razem, skorzystaj z zielonych szparag, one zdecydowanie rzadziej mają zdrewniałą część, o którą wielu z nas się martwi.
Skoro już wiesz, jak gotować szparagi i ile czasu to zajmuje, żeby były smaczne koniecznie postaw na te sezonowe warzywa i nie przegap tej pory, która niestety nie jest zbyt długa. Przypominam, że sezon na w dużej mierze jest zależny od pogody. Przeważnie sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Najlepsze szparagi jednak kupisz w maju i czerwcu.