Jak gotować ryż jaśminowy?

Jak gotować ryż jaśminowy
Jak gotować ryż jaśminowy
ikona podziel się
Opublikowano: 10.06.2023 r., 19:50 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak gotować ryż jaśminowy? Choć metoda gotowania ryżu dla wszystkich rodzajów jest taka sama, to jednak czas obróbki może być różny. Dla ryżu jaśminowego zwykle wynosi on około 20 minut, jednak zależy od ilości ziaren, a także wody. A jak ugotować go najlepiej? Oto sprawdzony sposób:

  1. Ryż opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka wlej wodę - 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu, w przypadku gdy chcesz, żeby był sypki lub 2 szklanki, gdy ryż ma być bardziej gęsty. Dodaj szczyptę soli.
  3. Ryż wsyp do gotującej się wody i gotuj 20 minut, najlepiej pod przykryciem.
  4. Jak gotować ryż jaśminowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

    Ryż to doskonała opcja na dodatek do wielu posiłków. Jednak kluczem do zaserwowania doskonałego ryżu, jest jego odpowiednie przygotowanie. Wiele osób zastanawia się ile czasu gotować oraz ile wody do gotowania ryżu jaśminowego należy dodać. Te informacje znajdziesz poniżej.

    Jak gotować ryż jaśminowy? Choć metoda gotowania ryżu dla wszystkich rodzajów jest taka sama, to jednak czas obróbki może być różny. Dla ryżu jaśminowego zwykle wynosi on około 20 minut, jednak zależy od ilości ziaren, a także wody. A jak ugotować go najlepiej? Oto sprawdzony sposób:

    1. Ryż opłucz pod bieżącą wodą.
    2. Do garnka wlej wodę - 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu, w przypadku gdy chcesz, żeby był sypki lub 2 szklanki, gdy ryż ma być bardziej gęsty. Dodaj szczyptę soli.
    3. Ryż wsyp do gotującej się wody i gotuj 20 minut, najlepiej pod przykryciem.

    Ryż podawany na sypko to jeden z popularniejszych sposobów na jego serwowanie. Taki ryż doskonale sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale również jako dodatek do obiadu. Ryż możesz smażyć na patelni z warzywami, łączyć z mięsem, polewać sosem, czy dodawać do zupy. Ryż, dzięki neutralnemu i delikatnemu smakowi, doskonale sprawdza się również w daniach na słodko, możesz połączyć go z mlekiem lub prażonymi jabłkami, by stworzyć naprawdę smaczny deser. Ryż doskonale komponuje się z wanilią, ale również z cynamonem.

    Uprawiany jest od starożytności, kiedy to doceniano jego właściwości odżywcze i zdrowotne, a jest ich niemało. Ryż to produkt zbożowy będący podstawą wyżywienia połowy ludzkości na całym świecie. Produkt ten otrzymywany jest z ziaren ryżu siewnego i znalazł on szerokie zastosowanie w dietach lekkostrawnych, jak również w diecie bezglutenowej, dostarcza energii i zaspokaja głód. Za jego kolebkę uznaje się wschodnią Azję. W kolejnych wiekach ryż zawędrował do Grecji i do Ameryki. Obecnie jest głównym składnikiem diety dla ponad połowy ludności świata, zwłaszcza zamieszkującej Azję. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ryżu. Jednak najbardziej znany i najczęściej spożywany jest ryż biały. Jednym z tych, który gości w menu bardzo często jest ryż jaśminowy. Cechą charakterystyczną ryżu jaśminowego jest aromatyczny zapach, który przypomina woń kwiatów jaśminu. To dlatego ma on wielu zwolenników. Ryż ten doskonale nadaje się do deserów, którym nadaje wspaniałego aromatu.

    Ryż jest jednym z tych produktów, które pojawiają się w polskim menu coraz częściej. Warto sięgać po niego, gdyż zawiera sporo cennych właściwości odżywczych. Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, czyli źródła energii. W ryżu znajduje się również potas, magnez, żelazo i cynk. Co ważne ryż jest również źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina E i błonnik. Spośród wszystkich zbóż ryż jednym z najlepiej przyswajalnych, łatwo trawionych przez ludzki układ pokarmowy. Różne odmiany ryżu różnią się między sobą, jeśli chodzi o indeks glikemiczny. Największy indeks glikemiczny posiada ryż biały, który jest najbardziej oczyszczony. Najwięcej natomiast zawiera ryż dziki i brązowy.

    Zobacz pytania podobne do jak gotować ryż jaśminowy?

    Polecane przepisy

    Te artykuły mogą Cię zainteresować

    Załóż konto
    • zapisywać ulubione przepisy
    • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
    • komentować przepisy pod własnym nickiem
    Załóż konto