Jak gotować na parze?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania posiłków. Gotować w ten sposób można wszystko: warzywa, mięso, rybę. To prosta technika, która pozwala doświadczyć wyjątkowych smaków samego jedzenia. Dzięki niemu warzywa zachowują wiele cennych składników odżywczych, a także są ubogie w tłuszcze. Dodatkowo jest to zdecydowanie szybsza metoda od tradycyjnego gotowania. Potrawy gotowane na parze mogą charakteryzować się znacznie niższą kalorycznością niż np. potrawy smażone, grillowane czy nawet pieczone. Gotowanie na parze to metoda przygotowywania potraw, polegająca na gotowaniu wody, która odparowuje i tworzy parę; to para przenosi ciepło na potrawy, gotując je.
Do gotowania na parze można użyć parowaru lub specjalnej nakładki na garnek. Można też parować żywność bez specjalnego garnka. Wystarczy do tego sitko lub durszlak. A więc jak gotować na parze?
- Duży garnek napełnij wodą i zagotuj ją.
- Na garnek załóż specjalną nakładkę do parowania lub sitko.
- Na nakładce lub sitku ułóż przygotowane do dalszej obróbki produkty.
- Załóż pokrywkę na garnek.
- Całość paruj od kilku do kilkudziesięciu minut, w zależności od użytych składników.
Czas gotowania jest zależny od grupy produktów. Ile czasu potrzebują poszczególne produkty?
- kurczak, indyk - 25- 30 minut,
- ryby - 25 minut,
- czerwone mięso - 25 - 30 min,
- ziemniaki - 20 minut,
- ryż - 30 minut,
- brokuł - 20 minut,
- marchew - 15 minut.
Finalnie to jak długo będzie się gotować, dany produkt zależy również o grubości i wielkości kawałków. Jeśli chce się znacznie przyspieszyć cały proces najlepiej pokroić warzywa bardzo drobno. Obiad na parze wcale nie musi być bardziej czasochłonny od tego przygotowywanego tradycyjnie. Wręcz przeciwnie – w niektórych przypadkach czas gotowania na parze znacznie się skraca (np. przy gotowaniu filetów rybnych). Wiele osób rezygnuje z takiego przygotowania dań, ze względu na lęk przed zbyt długim przygotowywaniem. Nie ma się czego obawiać. W przypadku np. mięsa z kurczaka czas gotowania jest podobny do pieczenia go czy smażenie.
Warto pamiętać, że gotowanie w parowarze wydobywa naturalny smak potraw. Dania przygotowane w ten sposób nie potrzebują soli, a ich smak możemy wzbogacić, sięgając po różnego rodzaju zioła.
Gotowanie w garnku na parze to sprawdzony sposób na dobre, ale również zdrowe potrawy. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować najlepsze dania na parze, które będą nie tylko dobre dla zdrowia, ale też smaczne, poniżej znajdziesz mnóstwo pomysłów. Warto z nich skorzystać, gdyż gotowanie na parze jest niezwykle zdrowe. Pozwala również zachować wiele cennych składników, gdyż nie trafiają one do wywaru, a warzywa nie są poddawane obróbce termicznej przy użyciu wysokiej temperatury. Większość witamin, czy antyoksydantów zostanie więc zachowana.
Gotowanie na parze jest proste, podobnie jak doprawianie potraw. Należy tylko pamiętać o tym, by ograniczyć sól i gotowe mieszanki przypraw, które nie są zdrowe, na rzecz świeżych lub suszonych ziół. Jeżeli gotujesz kilka składników w tym samym garnku lub parowarze, to zalecamy doprawianie warzyw po ich ugotowaniu.