Jak gotować makaron ryżowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Znudził Ci się popularny makaron i szukasz alternatywny? Koniecznie dowiedz się jak przygotować makaron ryżowy, który z natury nie zawiera glutenu.
Jednak w pierwszej kolejności przekonaj się jak gotować makaron ryżowy. Tak naprawdę ten sposób nie różni się niczym od tradycyjnego gotowania makaronu, który znasz.
- Wodę wlej do garnka.
- Zagotuj i dodaj szczyptę soli.
- Dodaj makaron ryżowy.
- Gotuj przez około 5-7 minut.
Skoro już wiesz, jak najlepiej gotować makaron ryżowy poznaj mój egzotyczny przepis na zupę rybną tajską z mlekiem kokosowym. Będzie o świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 20 minut, a będzie to niesamowicie pożywny i sycący posiłek.
Warto przygotować zupę tajską, gdy za oknem coraz zimniej. Przez dodatek imbiru zadziała niesamowicie rozgrzewająco.
Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na tajską zupę rybną, który zawsze wychodzi idealnie, a zupa jest pyszna. W krótkim czasie w domowym zaciszu przygotujesz orientalne danie.
Ja zrobiłam zupę z rybą, ale nie ma tutaj ograniczeń. Możesz ją także przygotować z warzywami lub krewetkami.
Jeśli jednak tak jak ja decydujesz się na rybę, postaw na białą, nie potrzebuje ona długiego czasu obróbki termicznej, a o to nam tutaj chodzi.
Zupa będzie świetną alternatywą dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, czyli bez żadnych wykluczeń, ale sprawdzi się ona także idealnie dla wszystkich osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają gluten. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujecie się tak jak ja na makaron ryżowy, który z natury nie zawiera glutenu. Zupa pysznie smakuje także z makaronem chow mein, który już bezglutenowy nie jest dlatego, zwracajmy, szczególnie uwagę na to do dodajemy do zupy.
Co jeszcze? Ryba, która jest w zupie, jest lekkostrawna, ponieważ wcześniej w żaden sposób jej nie smażymy, grillujemy czy nawet nie obsmażamy. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorsza wrzucamy do gorącego bulionu. To sprawi, że ryba automatycznie się zetnie, a podczas gotowania zrobi się całkowicie miękka i gotowa do spożycia. Jest to zupa tajska, więc nie może zabraknąć aromatycznych, wyrazistych przypraw. Ja postawiłam oczywiście na pastę curry, nie ma znaczenia, jaki kolor wybierzecie, do wyboru mamy żółty lub czerwony. Gdy zupa jest dobrze doprawiona i gotowa, warto dodać do niej odrobinę soku z limonki lub cytryny, niesamowicie przełamie ostry smak zupy. Zupa tajska to posiłek, który przygotujesz niezwykle szybko, będzie świetny pomysł na obiad, możesz przygotować ją w większej ilości, na drugi dzień także będzie dobra.
Skoro już wiesz, czy makaron ryżowy trzeba gotować i znasz mój sprawdzony sposób, koniecznie go wypróbuj.