Jak gotować kuskus? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kasza kuskus to produkt, z którego możemy przygotować wiele dań obiadowych, słodkich potraw, a także dużo sałatek. Zatem, jak gotować kuskus?
- Wsyp kuskus do miseczki.
- Zalej kaszę wrzącą wodą i przykryj talerzykiem.
- Gdy kasza nasiąknie, po około 7 minutach będzie dobra do spożycia.
Sam widzisz, że gotowanie kaszy kuskus jest prosty i szybki, będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu. Najlepiej gotować ją na sypko w osolonej wodzie.
Skoro już wiesz, jaki jest czas gotowania kaszy, poznaj mój sprawdzony przepis na
Sałatkę z jego wykorzystaniem.
Sałatki z kuskusem to idealny pomysł na imprezę w gronie przyjaciół lub przekąskę dla Twojej rodziny.
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, dlatego poznaj mój przepis na kuskus z kalafiorem i zobacz, jak w szybki i prosty sposób przygotujesz pyszny posiłek.
Kasza kuskus w ostatnim czasie zyskała na popularności w naszych regionach, nie ma się co dziwić, jest szybka i prosta w przygotowaniu, ma także wiele właściwości zdrowotnych.
Dlatego jak najbardziej powinniśmy ją włączać do naszej codziennej diety.
Kasza kuskus zawiera gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Należy ona jednak do produktów o średnim indeksie glikemicznym, dlatego z jej spożyciem powinny uważać szczególnie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej np. insulinooporność lub cukrzyca typu 2. Wtedy należy zwrócić szczególną uwagę na ilość jej spożycia w ciągu dnia.
Warto, także wspomnieć, że kasza kuskus jest bogatym źródłem białka w porównaniu do innych rodzajów kasz, a także żelaza, fosforu czy kwasu foliowego, na co szczególnie zwraca się uwagę u kobiet w ciąży. Kuskus nie dość, że jest dobry w smaku i można z niego w bardzo krótkim czasie przygotować pyszne i sycące potrawy to także, świetnie się sprawdzi na drugi dzień. Nie ma więc obaw z przygotowaniem go wieczorem i spożyciem następnego dnia w pracy, szkole czy na uczelni. Kasza będzie tak samo dobra na zimno, jak i na ciepło.
Dzisiaj przygotowuję łatwy przepis na kuskus z kalafiorem, dokładnie jak to zrobić opisuję nieco niżej. Pamiętaj, że do kaszy możesz dodać po prostu swoje ulubione warzywa, nie koniecznie musi być to kalafior, aczkolwiek bardzo go polecam. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
Skoro już wiesz, jak najlepiej gotować kuskus i ile czasu to zajmuje, przygotuj moją sałatkę na obiad.