Jak gotować kaszę bulgur? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Pozyskane ziarna najpierw są osuszane, a następnie gniecione. W zależności od stopnia zgniecenia otrzymuje się kaszę drobno-, średnio- lub gruboziarnistą. Jej właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu ich podstawowy składnik diety. Charakteryzuje ją niska zawartość tłuszczu i bogactwo minerałów, takich jak mangan, magnez i żelazo. Kasza bulgur zapewnia dobre źródło białka roślinnego i bardzo dobrą dawkę błonnika pokarmowego potrzebnego dla zdrowia układu pokarmowego i serca.
Kasza bulgur to nieco egzotyczny dodatek do wielu dań. Wiele osób zastanawia się jednak jak gotować kaszę bulgur w domu oraz ile minut powinna się gotować, by była odpowiednia. Oto najprostszy sposób przygotowania:
- Przygotuj kaszę i wypłucz ją pod zimną wodą.
- W garnku zagotuj wodę. Najlepsze proporcje to: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Całość posól połową łyżeczki soli.
- Kaszę wsyp do garnka i gotuj do miękkości.
Czas gotowania jest różny dla różnych rodzajów kaszy:
- drobnoziarnista: 8 minut
- średnioziarnista: 12 minut
- gruboziarnista: 16 minut
Oczywiście na to ile minut gotuje się kasza, mają też wpływ inne czynniki, takie jak, chociażby: rodzaj wykorzystywanego naczynia, czy preferencje smakowe. Pamiętaj więc, że to tylko wskazówki, a cały proces należy dostosować do swoich preferencji.
- Po tym czasie zostaw kaszę w wodzie jeszcze na 5 minut. Po tym czasie możesz używać kaszy do ulubionych potraw.
Teraz gdy już wiesz, jak długo gotować kaszę bez woreczka możesz sięgać po proste przepisy na jej bazie. Najlepsza kasza to ta gotowana na sypko. Możesz jednak zrobić z niej kaszotto lub wzbogacić o ciekawe przyprawy. To dobra opcja dla miłośników kuchni bliskowschodniej.
Dlaczego warto włączyć kaszę bulgur do menu? Kasza bulgur jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – usprawnia prace układu sercowo-naczyniowego i układu pokarmowego, pomaga niwelować skutki stresu. Choć kasza bulgur jest dość kaloryczna – 100 g ugotowanej kaszy to około 83 kalorie – ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą ilość błonnika może być elementem diety odchudzającej. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, wspierając kontrolowanie wagi. Kasza bulgur jest bogata w witaminy z grupy B, które pomagają przekształcić spożywany pokarm w energię. Kasza bulgur jest również dobrym źródłem manganu, magnezu, fosforu, żelaza i selenu. Warto jednak pamiętać, że kasza bulgur zawiera gluten, w związku z tym nie mogą jej spożywać osoby chore na celiakię oraz te, które mają alergię na gluten.
Kasze najlepiej gotować w osolonej wodzie, dzięki temu nie traci tak dużo cennych właściwości. Minerały i witaminy nie pozostają w wodzie, która i tak zostaje wylana. Dlatego, nawet jeśli ograniczamy spożycie soli, to wciąż warto dodać, choć szczyptę do gotowania dowolnej kaszy, nie tylko bulgur. Kaszę można również gotować w bulionie, wtedy można pominąć dodatek soli.