Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kalafior jest jedną z odmian kapusty warzywnej, należy do rodziny warzyw krzyżowych. Jest świetnym urozmaiceniem dań głównych, jak i składnikiem sałatek. Cechuje go wysoka wartość odżywcza i wiele właściwości prozdrowotnych. Kalafior zawiera dużą ilość składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla układu odpornościowego organizmu i ogólnego stanu zdrowia. Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe, jednak wiele osób rezygnuje z jego przygotowania ze względu na niezbyt miły zapach. Można jednak temu zaradzić! Gotowanie kalafiora bez zapachu jest możliwe. A więc jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział?
Możesz to osiągnąć na kilka sposobów:
- Dodać do gotującej się wody łyżeczkę sody;
- Dodać do kalafiora łyżeczkę cukru;
- Wlewając do gotującego się kalafiora pół szklanki mleka;
- Dodając do gotującego się kalafiora odrobinę soku z cytryny.
Gotowanie to sprawdzony sposób na to jak dobrze przygotować to warzywo. Gotowanie, w szczególności na parze pozwala na zachowanie większości właściwości zdrowotnych tego warzywa. Gotowanie na parze jest jednym z najbardziej naturalnych i zdrowych sposobów przygotowywania spożywanych pokarmów; to prosta technika, która pozwala doświadczyć wyjątkowych smaków samego jedzenia. Para wodna niszczy również struktury komórkowe niektórych warzyw i może zwiększyć ilość niektórych składników odżywczych dostępnych w warzywie.
Czy warto włączyć kalafior do swojej diety? Jak najbardziej. Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Potwierdzają to badania naukowe. Poziom składników może różnić się od odmiany, praktyki rolniczej, warunków atmosferycznych oraz daty zbioru. Substancje bioaktywne znajdujące się w warzywach kapustnych mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Spożywanie kalafiora może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Kalafior jest warzywem o niskiej wartości energetycznej, przez co bardzo dobrze wkomponowuje się w diety redukcyjne. Kalafior zawiera również małe ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, żelaza, fosforu, potasu i manganu. Wyniki prospektywnych badań obserwacyjnych wskazują, że większe spożycie kalafiora wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Kalafior to także doskonałe źródło błonnika, przeciwutleniaczy i fitosteroli. W jego składzie znaleźć można również siarkę, która sprawia, że podczas gotowania kalafior wykazuje charakterystyczny zapach. Indeks glikemiczny kalafiora wynosi 15, dlatego osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez ograniczeń.
Kupując kalafior, należy zwrócić uwagę na to, by główka była biała lub kremowa, a przy tym twarda, zwarta i ciężka. To właśnie takie warzywo będzie najzdrowsze, a przy tym będzie miało najwięcej witamin i antyoksydantów. Warzywa przejrzałe tracą swoje właściwości, zwłaszcza poddane długiej obróbce termicznej.
Teraz gdy już wiesz, jak ugotować kalafiora, żeby nie śmierdziało, możesz śmiało sięgać po przepisy bazujące na tym warzywie. To doskonały pomysł na włączenie tego zdrowego warzywa do swojego menu.