Jak gotować fasolkę szparagową?

- Aby ugotować fasolę świeżą zacznij od umycia jej na sicie pod bieżącą wodą.
- Następnie przy pomocy małego nożyka obetnij oba końce fasolki (nie obcinaj zbyt dużo fasolki, ponieważ podczas gotowania napełni się ona wodą).
- Tak przygotowaną fasolkę ułóż w garnku i zalej wodą.
- Garnek przykryj pokrywką i ustaw na dużym ogniu, gry woda zacznie się gotować, dodaj sól oraz cukier (jeśli używasz) i zmniejsz moc palnika.
- Fasolkę gotuj pod przykryciem i czas gotowania licz od momentu zagotowania się wody.
- Ugotowaną fasolkę odcedź na sicie i przelej zimną wodą, aby zahamować proces gotowania.
A ile minut powinno gotować się fasolkę? Fasolkę żółtą gotuje się około 5-15 minut, natomiast zieloną 15-20 minut. Czas gotowania zależy również od tego, czy fasolka jest młoda, czy stara. Fasolkę młodą gotuje się dużo krócej niż fasolkę starą.
Fasolkę mrożoną gotuje się podobnie, jednak nie trzeba jej już myć oraz oczyszczać. Dodatkowo nie trzeba jej rozmrażać. Czas gotowania również mierzy się od momentu ponownego wrzenia wody.