Jak gotować brokuł? Co jeszcze warto wiedzieć?
Brokuł to odmiana kapusty warzywnej. Brokuły posiadają sporej ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcje naszego organizmu. W kuchni brokuł wykorzystywany jest na wiele różnych sposobów. Można przygotować z niego zupę krem, ugotować go na parze i podać jako dodatek do obiadu, spożyć na surowo. Na bazie brokuła można przygotować również sos i podać go z dodatkiem makaronu. Brokuły chętnie wykorzystywane są również jako składnik sałatek. Brokuły gotowane doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. W dalszej części dowiesz się ile minut gotować brokuł oraz ile wody do tego wykorzystać, oraz poznasz sprawdzony sposób na zachowanie pięknego koloru warzywa po ugotowaniu.
A więc jak gotować brokuł? Na początek brokuł podziel na różyczki, które dokładnie umyj. Następnie do garnka wlej 3 litry wody, dodaj jedną łyżeczkę cukru oraz soli i zagotuj. Do gotującej się wody dodaj różyczki brokuła i gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Garnek zdejmij z ognia, a jego zawartość pozostaw pod przykryciem na kolejne 3 minuty. Ugotowane brokuły odcedź z wody i przelej je lodowatą wodą, aby brokuły pozostały zielone. Przelanie zimną wodą ma na celu zahamowanie procesów gotowania wewnątrz warzywa. Brokuła możesz ugotować również w całości.
Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem — związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Niska kaloryczność brokuła wypływa na jego szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością. Brokuł jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Indeks ten wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane, osobom cierpiącym na insulinooporność lub chorującym na cukrzycę. Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Dostarczenie witaminy C z brokuła może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada w okresie jesienno-zimowym. Witamina C, podobnie jak sulforafan, zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witamina ta wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: wiesz już ile gotować brokuł, aby zachował swoje właściwości. Prosty przepis na brokuł gotowany warto wykorzystać, aby przygotować składnik do sałatki na bazie zielonego warzywa. Czas gotowania warzywa może być uzależnione od wielkości różyczek. Do gotowania najlepiej wykorzystać brokuł świeży, jednak równie dobrze sprawdzi się brokuł mrożony. Brokuł gotowany jest w wodzie wrzącej, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych.