Jak gotować bób? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bób jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych. Bób zaliczany jest do roślin strączkowych i chętnie wykorzystywany jest w diecie wegańskiej, ponieważ zawiera spore ilości białka roślinnego. Bób świeży możesz zakupić w sklepach w lipcu lub sierpniu, ponieważ wtedy dojrzewa. Poza sezonem możesz wykorzystać bób mrożony. Sprawdzony przepis na gotowany bób warto wykorzystać w swojej kuchni.
A więc jak gotować bób? Wypłucz go pod bieżącą wodą i odsącz z nadmiaru wody na sicie. Następnie przygotuj odpowiednią ilość wody i zagotuj ją. Do gotującej się wody dodaj wcześniej przygotowany bób oraz odrobinę soli. Bób gotuj do miękkości.
Ile czasu gotujemy bób? Czas gotowania bobu w dużej mierze zależy od wielkości nasion oraz stopnia ich dojrzałości. Im młodsze są nasiona tym której należy je gotować. Świeży bób młody gotuj około 15 minut, natomiast bób stary gotuj dwa razy dłużej. Bób mrożony gotuj około 20 minut, aby nie stracił swoich właściwości. Bób po wyjęciu z garnka opłucz pod bieżącą, zimną wodą — aby zakończyć proces gotowania.
Ile wody przygotować do gotowania bobu? Powinno być jej dwa razy więcej objętościowo niż nasion bobu. Na jedną szklankę bobu musisz przygotować dwa szklanki wody.
Bób to najlepszy pomysł na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Stanowi on doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego, dlatego można wykorzystać go w diecie wegetariańskiej, a także wegańskiej. Dodatkowo bób stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego. Odpowiednia podaż tego składnika pokarmowego pomaga osobom, które mają problemy z prawidłowym trawieniem pokarmów oraz cierpią na zaparcia. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 g na dzień.
Bób stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do składników mineralnych występujących w bobie możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Bób stanowi również doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, niektórych witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy K. Potas wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie odpowiedniej ilości tego składnika mineralnego pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo potas wpływa na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Magnez natomiast korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu mięśniowego. Odpowiednia podaż magnezu pozytywnie wpływa na rozkurczanie i rozluźnianie mięśni. Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Zapewnia naturalną ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Ma także bardzo ważny wpływ na proces prawidłowego widzenia. Z kolei witaminy z grupy B mają bardzo ważny udział w regulacji metabolizmu całego organizmu. Pozwalają utrzymać prawidłową budowę błon komórkowych, a kwas foliowy ma bardzo silny wpływ na utrzymanie i prawidłowy rozwój ciąży.
Podsumowując to ile minut gotować bób w głównej mierze zależy od stopnia dojrzałości nasion strączkowych. Bób można spożywać ze skórką lub bez jednak warto zostawić skórkę (najwięcej składników mineralnych oraz witamin zlokalizowanych jest właśnie tam).