Jak gotować bataty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bataty, nazywane również patatami, wilcami ziemniaczanymi lub słodkimi ziemniakami, początkowo znane były głównie w Ameryce Południowej i Środkowej, a ich pierwsze uprawy datuje się na 750 rok p.n.e. Do Europy sprowadzono je w czasach kolumbijskich. Współcześnie są coraz popularniejsze na całym świecie.
Pataty zawierają dużo witamin: A, C, B6, PP, białka i błonnika. Mają też żelazo, potas, miedź i mangan. Są zdrowe i niskokaloryczne - 100 g batatów to tylko 85 kcal. Zawarte w nich enzymy rozkładają skrobię do cukrów, dzięki czemu jej ilość jest prawie zerowa. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany — silne przeciwutleniacze. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych
Bataty są dość uniwersalne, dobrze skomponują się więc z wieloma składnikami. Przygotujesz z nimi rozmaite dania: bulwy można faszerować czy też używać do tworzenia zdrowszych wariantów dań typu fast-food. Ze względu na wyczuwalną słodycz, będą również świetne do deserów.
Bataty, to słodkie ziemniaki. Gotuje się je podobnie jak tradycyjne ziemniaki. A więc jak gotować bataty? Poniżej najprostszy przepis na gotowane bataty:
- Bataty umyj i obierz ze skórki. W mundurkach gotują się dłużej.
- Bataty pokrój w dość dużą kostkę. Możesz też gotować je w całości, jednak zajmie to więcej czasu.
- W garnku zagotuj wodę.
- Do wrzącej wody delikatnie wrzucaj słodkie ziemniaki. Najlepiej zrób to przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Dodaj do wody sól — ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody.
- Gotuj bataty do miękkości, około. 30 minut.
- Słodkie ziemniaki odcedź delikatnie.
Bataty możesz podawać z ulubionymi dodatkami. To ile czasu gotować bataty zależy od tego, czy gotuje się je w skórce, czy obrane, a także od ilości wody i wielkości samego słodkiego ziemniaka. Najprościej ugotować je w garnku, choć można użyć też specjalnego naczynia do parowania. Przeciętnie czas gotowania batatów to około 30 minut. Najlepiej gotować bataty pod przykryciem, dzięki temu zmniejszymy ilość utraconych witamin.
Zastawiasz się, co jest zdrowsze bataty czy ziemniaki? Słodkie ziemniaki mają prawie dwa razy więcej błonnika i dużo więcej witaminy A niż zwykłe ziemniaki, zawierają też więcej niezbędnych mikroelementów przy tej samej kaloryczności (około 80 kcal). Bataty mają bardziej gęste składniki odżywcze, można więc przyjąć, że są zdrowsze. Bataty, w przeciwieństwie do ziemniaków, są bogate w witaminę A, zwłaszcza beta-karoten, który nadaje im charakterystyczną, pomarańczową barwę. Ponadto zawierają niewielkie ilości witaminy C i witamin z grupy B.
Teraz gdy wiesz już jak zrobić gotowane bataty w wodzie i jak długo należy je gotować, możesz teraz sięgać po wspaniałe przepisy na ich bazie. Bataty wspaniale urozmaicą każdy posiłek. Ze względu na swój słodki smak idealnie komponują się z ostrzejszymi sosami, czy przyprawami. Można z nich robić również desery. Warto sięgać po nie na co dzień.