Jak gotować amarantus?

Jak gotować amarantus
Jak gotować amarantus
ikona podziel się
Opublikowano: 13.06.2023 r., 0:48 | Autor: Oliwia Gawron

Amarantus to drobne ziarenka, które są źródłem węglowodanów w naszej diecie, dodatkowo jest on bogaty w wiele składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, wapń. Amarantus nie zawiera glutenu. Zatem, jak gotować amarantus?

  1. Do garnka wlej wodę i zagotuj.
  2. Dodaj szczyptę soli.
  3. Wsyp amarantus i gotuj przez 15 minut.
  4. Jak gotować amarantus? Co jeszcze warto wiedzieć?

    Cierpisz na celiakię lub nietolerancję pszenicy i nie możesz spożywać glutenu? Amarantus to drobne ziarenka, które są źródłem węglowodanów w naszej diecie, dodatkowo jest on bogaty w wiele składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, wapń. Amarantus nie zawiera glutenu. Dowiedz się jak gotować amarantus.

    1. Do garnka wlej wodę i zagotuj.
    2. Dodaj szczyptę soli.
    3. Wsyp amarantus i gotuj przez 15 minut.

    Jest to produkt bezglutenowy. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

    Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

    Skoro już wiesz, jak gotować amarantus będzie ro dobry pomysł na dodatek do sałatek lub dań mięsnych. Amarantus śmiało możesz używać do dań na słodko, idealnie sprawdzi się on

    na słodkie śniadanie, które może być tak samo pełnowartościowe i zbilansowane jak to w wersji wytrawnej.

    Dzisiaj pokażę Ci, jak nasiona amarantusa mogą być wykorzystane na śniadanie.

    Pyszne i zdrowe śniadanie na słodko przygotujesz w kilka chwil, będzie Ci tylko potrzebna amarantus, banan, masło orzechowe, nasiona chia i napój roślinny. Ja postawiłam na takie dodatki, Ty jednak możesz zdecydować się na swoje ulubione. Ugotowana kasza jaglana pysznie smakuje z malinami lub innymi świeżymi, słodkimi owocami, warto dodać nasiona lub posiekane orzechy. Całość możesz polać miodem lub dodać odrobinę masła orzechowego. Słodkie śniadanie może powstać na mleku, wodzie lub napoju roślinnym.

    Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny. Twój domowy posiłek będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny. Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany.

    Zatem, jak zrobić amarantus z bananem? Poznaj mój prosty przepis.

    W pierwszej kolejności Ugotuj nasiona przez 25 minut. Widzisz, jak proste jest gotowanie amarantusa.

    Po około 10 minutach danie gotowe. Możesz przełożyć ją do miseczki lub zmiksować i dopiero wtedy podawać.

    Dodaj pokrojony w plastry banan, masło orzechowe, a całość posyp nasionami chia.

    Skoro już wiesz czy amarantus trzeba gotować, znasz mój sprawdzony sposób i wiesz, ile czasu gotować amarantus w domu koniecznie przygotuj go na słodkie śniadanie.

    Polecane przepisy

    Załóż konto
    • zapisywać ulubione przepisy
    • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
    • komentować przepisy pod własnym nickiem
    Załóż konto