Jak farbować jajka?

Jak farbować jajka
Jak farbować jajka
ikona podziel się
Opublikowano: 17.05.2023 r., 12:26 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak farbować jajka? Możesz to zrobić na kilka sposobów w swoim domu. W sklepach dostępne są specjalne barwniki lub koszulki, które w łatwy sposób możesz wykorzystać. Wystarczy dodać je do ciepłej wody i zanurzyć jajko. Jednak jajka można też farbować w domu naturalnie, przy pomocy barwników z jedzenia. Oto najpopularniejsze z nich:

  1. łupki z cebuli - kolor rdzawy,
  2. czerwona kapusta - kolor niebieski,
  3. sok z buraka - kolor różowy,
  4. kurkuma - kolor żółty,

By zabarwić jajka najpierw musisz z podanego składnika wywar. Gotuj warzywa z dodatkiem wody, octu i soli. Następnie w tak przygotowanym roztworze zanurz ugotowane na twardo jajko. Całość odstaw na kilka godzin lub całą noc.

Jak farbować jajka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jak farbować jajka? Możesz to zrobić na kilka sposobów w swoim domu. W sklepach dostępne są specjalne barwniki lub koszulki, które w łatwy sposób możesz wykorzystać. Wystarczy dodać je do ciepłej wody i zanurzyć jajko. Jednak jajka można też farbować w domu naturalnie, przy pomocy barwników z jedzenia. Oto sprawdzony sposób:

  1. łupki z cebuli - kolor rdzawy,
  2. czerwona kapusta - kolor niebieski,
  3. sok z buraka - kolor różowy,
  4. kurkuma - kolor żółty,

By zabarwić jajka najpierw musisz z podanego składnika wywar. Gotuj warzywa z dodatkiem wody, octu i soli. Następnie w tak przygotowanym roztworze zanurz ugotowane na twardo jajko. Całość odstaw na kilka godzin lub całą noc. Możesz też zabarwić jajka surowe - wkładaj i gotuj, wówczas kolor będzie mocniejszy. Moc koloru zazwyczaj zależy od tego, na jak długo zanurzamy jajko w barwniku i od koloru skorupki.

Farbowanie jajek, to nie tylko część wielkanocnej tradycji, ale również świetny pomysł na użycie kreatywności, czy wykorzystanie starych resztek z kuchni. Możesz je bowiem przygotować ze sztucznymi barwnikami dostępnymi w sklepie lub tym, co znajdziesz w swojej spiżarni. Najpopularniejszym sposobem jest ich gotowanie w cebuli, a zwłaszcza jej łupkach. Jajka zyskują piękny, rdzawy kolor. Naturalne barwniki są doskonałym wyborem, zwłaszcza gdy dbamy o zdrowie i chcemy uzyskać kolorowe pisanki, bez obecności wątpliwej jakości dodatków do żywności. Pisanki takie wspaniale sprawdzą się na Wielkanoc. Domowe barwniki mogą wydawać się trudne w przygotowaniu. Jednak prawda jest zupełnie inna. Zrobisz je w domu w dosłownie kilka chwil.

Co zrobić, by domowe pisanki były najładniejsze? Po pierwsze wybieraj jak najbielsze jajka. Im jaśniejsza skorupka jajka, tym czystszy i bardziej intensywny kolor pisanki. To ważne zwłaszcza w przypadku domowych barwników, które nie są tak intensywne, jak te sklepowe. Po barwieniu, wystudzeniu i wysuszeniu pisanek, przetrzyj skorupkę ściereczką nasączoną oliwą. Będą pięknie błyszczeć! Dzięki temu wspaniale zaprezentują się na wielkanocnym stole. Jeśli chcesz zdobić pisanki woskiem, koniecznie pomaluj nim jajka jeszcze przed barwieniem. Wzory na zabarwionych naturalnie pisankach uzyskasz, wyskrobując je na skorupce igłą.

Nie sposób wyobrazić sobie Wielkanoc bez kolorowego stołu i świątecznych ozdób. Nieodłącznym elementem wielkanocnych dekoracji są oczywiście pisanki. Te kolorowe ozdoby to nie tylko symbol nowego życia. Podobno, gdy Maria Magdalena dowiedziała się o zmartwychwstaniu Jezusa, w domu znalazła wszystkie jajka czerwone. Obdarowała nimi Apostołów, dzieląc się nowiną. Jajka te miały następnie zamienić się w ptaki i odfrunąć do nieba na znak zmartwychwstania. To jedna z interpretacji, dlaczego koloruje się jajka na Wielkanoc. Pisanki były jednak obecne również w kulturze pogańskiej i to prawdopodobnie jej zawdzięczamy ich obecność w kulturze chrześcijańskiej. Dawniej były przyozdabiane specjalnymi symbolami. Nie były dekoracją. Miały odstraszać złe moce i przynosić szczęście domownikom.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto