Jak doprawić szpinak? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szpinak to wersji mrożonej czy świeżej jest tak samo wartościowy. Zawiera wiele witamin i antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami w naszym organizmie, dlatego szczególnie włączaj go do swojej diety.
Zatem, jak doprawić szpinak?
Najlepszy będzie tutaj pieprz, sól, czosnek oraz gałka muszkatołowa. To są najlepsze przyprawy do mrożonego szpinaku, ale też tego w wersji świeżej.
Sam widzisz, że nie trzeba dodawać wielu różnych przypraw, aby liście szpinaku były aromatyczne. Nie zdecydowałam się nawet na zioła suszone.
Jeśli już wiesz, jak doprawić szpinak koniecznie wykorzystaj go w moim ulubionym daniu, czyli we frittacie.
Frittata ze szpinakiem to szybki i prosty sposób na obiad lub ciepły posiłek w ciągu dnia.
Wybierz swoje ulubione warzywa i zainspiruj się moim dzisiejszym przepisem. Postawiłam na wersję wegetariańską, czyli taką, która w swoim składzie nie zawiera mięsa.
Aby przygotować mój dzisiejszy przepis na frittatę ze szpinakiem będą potrzebne Ci podstawowe składniki, zaopatrz się w świeży szpinak, pomidorki koktajlowe, ser feta, odrobinę mleka, cebulkę dymkę, czosnek i nasz główny składnik jajka.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Zatem, jak zrobić frittatę ze szpinakiem?
W pierwszej kolejności rozbij jajka do miski, dopraw do smaku i dodaj odrobinę mleka, wymieszaj masę jajeczną za pomocą rózgi.
Olej rzepakowy lub oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Po chwili dodaj świeży szpinak i duś całość pod przykryciem do momentu zwiędnięcia.
Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, dodaj pokruszony ser feta i pomidorki przekrojone na pół, całość zalej masą jajeczną i delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną frittatę upiecz w piekarniku w 180 stopniach, w ciągu 20 minut powinna być dobra do spożycia. O farszu Twojej frittaty możesz zadecydować sam, idealnie nadadzą się też pieczarki, papryka czy nawet mięsne nadzienie w postaci drobiu, czy łososia, które będzie dodatkową porcją białka. Cały posiłek nie zawiera głównych źródeł węglowodanów, do których należy makaron, kasza czy ryż dlatego będzie to dobry pomysł na posiłek keto.
Śmiało możesz podawać ją na obiad, ale będzie to też dobry pomysł na kolację czy przekąskę w ciągu dnia.
Skoro już wiesz czym doprawić szpinak i jak usmażyć szpinak w swoim domu, koniecznie przygotuj danie z mojego przepisu. Jeśli kiedyś zastanawiałeś się, czy solić szpinak, jak najbardziej tak, widzisz, że nic nie stoi temu na przeszkodzie.