Jak długo smażyć pieczarki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pieczarki to jedne z tych grzybów, które wykorzystuje się w kuchni bardzo często. Pieczarki w plastrach, czy tarte, wspaniale sprawdzają się do sosu, jako dodatek do makaronu, czy farszów. To doskonały dodatek do obiadu. Najlepiej łączą się z cebulą, natką pietruszki i czosnkiem. Mają wielu fanów, ze względu na ich wspaniały aromat. Najczęściej w menu pojawiają się w formie smażonej.
Jak długo smażyć pieczarki? Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków pieczarki, ale również ilości wody w nich, czy mocy palnika. Smażenie nie powinno jednak zająć zbyt dużo czasu. Zwykle około 10 minut.
Smażenie pieczarek to doskonały pomysł na ich proste wykorzystanie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smaczne pieczarki z patelni, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na wykorzystanie tych wspaniałych grzybów. Wiele osób zastanawia się, ile się smaży grzyby na patelni, tak by były chrupiące, ale nie uduszone. Jednak nie chodzi tu o sam czas smażenia, a odpowiednią technikę. Pieczarki najlepiej jest lekko posolić przed smażeniem, dzięki czemu szybciej stracą wodę i lepiej się usmażą. Smażąc je, najpierw powinniśmy poczekać, aż wypłynie z nich woda. Znajdzie się ona na patelni i teraz pozostaje nam tylko smażyć je dalej na mniejszym ogniu, aż woda odparuje. Pozbawione jej pieczarki ładnie nam się podsmażą, staną się rumiane i apetyczne.
Pieczarki to doskonały dodatek do wielu dań. Należą do najpopularniejszych grzybów hodowlanych na świecie. Można je dostać w sklepie przez okrągły rok, przez co są wspaniałą opcją na wzbogacenie swojej diety. W sprzedaży dostępne są tradycyjne i dobrze znane pieczarki białe, ale również te mniej popularne - brązowe. Są smaczne i proste w obróbce.
Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek. Pieczarka ma dość dużo witamin z grupy B – przede wszystkim niacyny i ryboflawiny. Jako jeden z niewielu produktów dostarcza także niewielkie ilości witaminy D – składnika obecnego w małych ilościach tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki zaliczane są do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz odżywiania organizmu, wpływa na niego wzmacniająco. Pieczarki stanowią cenne źródło niektórych witamin i przeciwutleniaczy, są niskokaloryczne, zawierają niewiele tłuszczu, a jednocześnie w ich wnętrzu ukryte jest dużo błonnika i wody. Pojedyncze badania pokazują, że spożywanie pieczarek może obniżać poziom glukozy poprzez zwiększenie wydzielania insuliny. Dlatego warto zadbać o ich obecność w diecie.
Zastanawiasz się, do czego użyć pieczarek? To doskonały pomysł na dodatek do farszów, sosów, zup, czy dań jednogarnkowych. Możesz również używać pieczarek do sałatek. Pieczarki to rodzaj grzybów, które w przeciwieństwie do pozostałych są ogólnodostępne i lubiane przez zdecydowanie więcej ludzi. Dzięki nim przygotujesz szybkie i łatwe dania, nie tylko ciepłe, obiadowe, ale też sałatki, grzanki czy marynowane przekąski. Sprawdzi się doskonale na obiad, jako dodatek do mięsa, ale również jako baza pysznego sosu. Można je podawać z makaronem, ziemniakami czy kaszą. Prezentują się niezwykle apetycznie na tostach, czy jajko dodatek do jajek. To świetny pomysł na szybką przekąskę, która zachwyca pysznym smakiem.