Jak długo smażyć pączki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pączki to pyszna i słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek, ale też jako poczęstunek dla Twoich gości. Najlepsze pączki są te domowej roboty z Twoim ulubionym nadzieniem.
Zatem, jak długo smażyć pączki?
Zdecydowanie wystarczy tylko po 2 minuty po każdej stronie na głębokim tłuszczu.
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem, dlatego przedstawiam Ci przepis na pączki z nutellą. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one wolne od barwników i konserwantów. Jeśli nie wiesz, jak się robi i brakuje Ci przepisu na domowe pączki, to koniecznie poznaj mój sposób na pączki z nutellą.
To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna, mleko, drożdże - mogą być one świeże lub suche typu instant, żółtka jaj, jajko, masło, cukier, odrobina spirytusu, nutella lub inny czekoladowy krem oraz olej rzepakowy, na którym będziemy smażyć nasze pączki. Dodatkowo przygotuj sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujemy pączki. W pierwszej kolejności przygotujemy zaczyn, ponieważ pączki powstają z ciasta drożdżowego. W misce wymieszaj pół szklanki mleka, drożdże, dwie szklanki cukru i odrobinę mąki. Wszystkie te składniki wymieszaj, odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie w osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki, a gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj zaczyn i spirytus. Po dokładnym wymieszaniu podziel ciasto na 12 w miarę równych części i uformuj z nich kule. Tak przygotowane pączki pozostaw na 15 minut na stole i przykryj bawełnianą ściereczką. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pączki, ważne aby smażyć je z obu stron. W momencie, gdy staną się rumiane, będą dobre, możesz je wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej. Ważne jest, aby smażyć pączki po kolei lub nie więcej niż po trzy sztuki. Gotowe pączki połóż na papierowym ręczniku. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki delikatnie ostygną, możemy przejść do nadziewania ich za pomocą specjalnego szpikulca. Dzięki niemu łatwiej będzie Ci wtoczyć nutellę do środka. Po tym nasze pyszne pączki są już gotowe. Dodatkowo możesz przygotować lukier, wystarczy, że cukier puder utrzesz z sokiem z cytryny.
Zatem, skoro wiesz, jak zrobić pączki i jak usmażyć na oleju koniecznie wypróbuj przygotować je w domu.
Pączki z nutellą nie tylko sprawdzą się świetnie w tłusty czwartek, ale będzie to, także dobry pomysł na przekąskę dla dzieci od czasu do czasu.