Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Zobacz pytania podobne do jak długo smażyć kotlety schabowe?

To może wydać Ci się interesujące

Jak długo smażyć kotlety schabowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie masz pomysłu na tradycyjny polski obiad? Koniecznie postaw na kotlety schabowe.

Zatem, jak długo smażyć kotlety schabowe, aby były chrupiące i soczyste?

Po odpowiednim przygotowaniu mięsa usmaż je na rozgrzanym oleju przez 5 minut z każdej strony. Kotlety powinny mieć złociste zabarwienie i chrupiącą skórkę, wtedy masz pewność, że są one idealnie upieczone i soczyste w środku.

Kotlety możesz smażyć na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Wtedy nasze mięso w panierce będzie niezwykle złociste i chrupiące. Jednym słowem najlepsze.

Jeśli jednak znudziły Ci się kotlety ze schabu wieprzowego na obiad, poznaj mój przepis na schabowe z ananasem.

Poprzez dodatek soczystego ananasa, schab staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Połączenie owoców z mięsem to dobre przełamanie smaków, które jest już dość popularne w naszych rejonach. Nie ma się do dziwić, danie z dodatkiem świeżych, soczystych owoców jest pyszne.

Aby, przygotować mój dzisiejszy przepis na schabowe w ananasem będziesz potrzebować

spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm. Oprócz mięsa głównym składnikiem będzie ananas, najlepiej sprawdza się ten z puszki, jest dostępny przez cały rok i niezwykle soczysty.

Zatem jak się robi nowoczesne kotlety i jaki jest czas smażenia?

W pierwszej kolejności przygotujemy panierkę ze składników, które na pewno masz w swoim domu. Dzięki niej mięso będzie jeszcze bardziej delikatne, a przy tym wszystkim wyraziste.

Wystarczy, że delikatnie rozbijesz kawałki mięsa i doprawisz solą i pieprzem.

Następnie, w trzech talerzach przygotuj sobie kolejno: mąkę, rozbite i roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Kolejno obtocz mięso w mące, zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, tak przygotowane mięso usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Na końcu smażenia dodaj plaster ananasa i sera, zmniejsz ogień i smaż do momentu rozpuszczenia się sera.

Schabowe z ananasem, to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny, nie tylko w ciągu tygodnia. Danie będzie dobre też na święta. Do dania głównego postaw na dodatki. Idealnie pasuje tutaj delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz, jak zrobić schabowe z ananasem i ile minut powinny się one smażyć, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony sposób i rady.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto