Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Jak długo smażyć kotlety schabowe
Jak długo smażyć kotlety schabowe
ikona podziel się
Opublikowano: 17.02.2023 r., 21:48 | Autor: Oliwia Gawron

Kotlety schabowe zna zapewne każdy z nas, jest to podstawowa potrawa, która towarzyszy w naszych rodzinach domach. Jednak, jak długo smażyć kotlety schabowe?

Po odpowiednim przygotowaniu mięsa usmaż je na rozgrzanym oleju przez 5 minut z każdej strony. Kotlety powinny mieć złociste zabarwienie i chrupiącą skórkę, wtedy masz pewność, że są one idealnie upieczone i soczyste w środku.

Jak długo smażyć kotlety schabowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie masz pomysłu na tradycyjny polski obiad? Koniecznie postaw na kotlety schabowe.

Zatem, jak długo smażyć kotlety schabowe, aby były chrupiące i soczyste?

Po odpowiednim przygotowaniu mięsa usmaż je na rozgrzanym oleju przez 5 minut z każdej strony. Kotlety powinny mieć złociste zabarwienie i chrupiącą skórkę, wtedy masz pewność, że są one idealnie upieczone i soczyste w środku.

Kotlety możesz smażyć na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Wtedy nasze mięso w panierce będzie niezwykle złociste i chrupiące. Jednym słowem najlepsze.

Jeśli jednak znudziły Ci się kotlety ze schabu wieprzowego na obiad, poznaj mój przepis na schabowe z ananasem.

Poprzez dodatek soczystego ananasa, schab staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Połączenie owoców z mięsem to dobre przełamanie smaków, które jest już dość popularne w naszych rejonach. Nie ma się do dziwić, danie z dodatkiem świeżych, soczystych owoców jest pyszne.

Aby, przygotować mój dzisiejszy przepis na schabowe w ananasem będziesz potrzebować

spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm. Oprócz mięsa głównym składnikiem będzie ananas, najlepiej sprawdza się ten z puszki, jest dostępny przez cały rok i niezwykle soczysty.

Zatem jak się robi nowoczesne kotlety i jaki jest czas smażenia?

W pierwszej kolejności przygotujemy panierkę ze składników, które na pewno masz w swoim domu. Dzięki niej mięso będzie jeszcze bardziej delikatne, a przy tym wszystkim wyraziste.

Wystarczy, że delikatnie rozbijesz kawałki mięsa i doprawisz solą i pieprzem.

Następnie, w trzech talerzach przygotuj sobie kolejno: mąkę, rozbite i roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Kolejno obtocz mięso w mące, zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, tak przygotowane mięso usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Na końcu smażenia dodaj plaster ananasa i sera, zmniejsz ogień i smaż do momentu rozpuszczenia się sera.

Schabowe z ananasem, to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny, nie tylko w ciągu tygodnia. Danie będzie dobre też na święta. Do dania głównego postaw na dodatki. Idealnie pasuje tutaj delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz, jak zrobić schabowe z ananasem i ile minut powinny się one smażyć, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony sposób i rady.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto