Jak długo piec ciasto drożdżowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Warto do tego wykorzystać drożdże, przygotowanie ciasta na ich bazie nie stanowi większego problemu, jednak najważniejsze jest jak długo piec ciasto drożdżowe.
Najlepiej wyjdzie ciasto, jeśli upieczesz je w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach, wtedy masz pewność, że Twoje domowe ciasto drożdżowe będzie pyszne.
Jeśli już wiesz, ile czasu pieczenia wymaga nasze ciasto, poznaj mój przepis na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a po upieczeniu, pyszne. Ciasto jest smaczne, delikatne i puszyste.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowe składniki do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i oczywiście owoce. W moim przypadku będą to brzoskwinie. Skorzystałam z brzoskwiń z puszki, zdecydowanie najlepiej sprawdzają się do wypieków.
Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie, świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno. Dodatkowo możesz przygotować kruszonkę do ciasta, ciasto drożdżowe z kruszonką jest niesamowicie dobre.
W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Poznaj mój przepis.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj pozostałą część ciasta, mieszając mąkę, cukier i jajka.
Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
Przelej masę ciasta do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.
Forma powinna być wcześniej wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. To zapobiegnie przypaleniu się ciasta.
Na wierzch ciasta dodaj pokrojone na mniejsze kawałki owoce i upiecz ciasto.
Ciasto piekę w piekarniku około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika, uchyl drzwi i pozostaw przez chwilę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie opadnie. Gdy nasz placek ostygnie możesz posypać je np. cukrem pudrem lub z kruszonką.
Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj ciasto dla całej swojej rodziny. Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami to świetny pomysł na domowy deser.