Jak długo piec chleb? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na pyszne śniadanie? Postaw na domowe pieczywo własnej roboty. Okazuje się, że pieczenie chleba w piekarniku w swoim domu nie jest takie trudne i skomplikowane.
Aby powstał domowy, swojski chleb wystarczy sprawdzony przepis, dodatkowo warto wiedzieć, jak długo piec chleb, aby był dobry i smaczny. Zdecydowanie wystarczy tylko 45 minut w 180 st. C. Jeśli brakuje Ci pomysłu na pieczywo, poznaj mój przepis na chleb z żurawiną. Będzie to świetny pomysł, jeśli chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Warto postawić na samodzielne przygotowanie tych potraw, po które sięgamy niemal codziennie.
Takim produktem spożywczym jest chleb. Większość z nas je go codziennie, dlatego powinniśmy sięgać po ten o dobrym składzie lub przygotowywać go samodzielnie.
Zapewne domowy chleb kojarzy Ci się z długim przygotowywaniem i „hodowaniem” zakwasu kilka dni wcześniej. Nic z tego poznaj przepis na chleb z żurawiną bez zakwasu, który nie dość, że jest pyszny to jeszcze błyskawiczny w przygotowaniu.
Potrzebujesz mąkę, drożdże i żurawinę, tak naprawdę to wszystko. Niektórzy dodają do chleba cukier, ja jednak postawiłam na odrobinę miodu. Dodaje zawsze tylko jedną łyżkę, ponieważ nie chcę aby chleb był bardzo słodki. Dzięki czemu po przygotowaniu nadaje się do spożycia w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Teraz wystarczy przygotować zaczyn na drożdżach.
Rozgnieć je w rękach, wymieszaj z miodem lub odrobiną cukru i zalej wodą. Niech woda będzie delikatnie ciepła, wtedy drożdże rozpuszczą się bez większego problemu.
Odstaw przygotowany zaczyn w ciepłe miejsce, jeśli masz taką możliwość. Może to być np. parapet, gdzie świeci obecnie słońce lub miejsce przy kuchence gazowej. Jeśli nie masz takiej możliwości nic się nie stanie. Zaczyn po prostu urośnie nieco wolniej. Do zaczynu dodaj mąkę wcześniej przesianą przez sito, sprawi to, że ciasto będzie bardziej delikatne i puszyste. Dokładnie wymieszaj z zaczynem i żurawiną. Użyj tutaj suszonej żurawiny, możesz pokroić ją na mniejsze kawałki, np. na pół lub zostawić w całości. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka. Wysmaruj ją wcześniej masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz nasz domowy chleb w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C. Przyznaj, że to naprawdę prosty przepis, a chleb jest niesamowicie wilgotny, dobry i puszysty.
Skoro już wiesz, jak zrobić chleb z żurawiną, nie pozostało nic innego jak spróbować samodzielnie.