Jak długo można mrozić mięso?

Jak długo można mrozić mięso
Jak długo można mrozić mięso
ikona podziel się
Opublikowano: 17.05.2023 r., 12:27 | Autor: Oliwia Gawron

Mrożenie mięsa i innych produktów spożywczych jest jak najbardziej bezpieczne i możemy sobie na nie pozwalać. Należy jednak pamiętać o prawidłowej higienie i czasie przechowywania mięsa w zamrażalniku.

Zatem, jak długo można mrozić mięso? To zależy tak naprawdę od rodzaju mięsa:

  • mięso mielone 2 miesiące,
  • mięso cielęce i wołowe do 8 miesięcy,
  • a wieprzowina do 6 miesięcy.

Jak długo można mrozić mięso? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli nie masz pomysłu lub czasu na przygotowywanie obiadu dla całej swojej rodziny, koniecznie wykorzystaj mięso, które masz w zamrażalniku.

Jest ono tak samo dobre i wartościowe jak to świeże, jeśli jednak będziesz je odpowiednio przechowywać.

Zatem, jak długo można mrozić mięso?

Czas przechowywania mrożonego mięsa zależy tak naprawdę od jego rodzaju.

  • mięso mielone 2 miesiące,
  • mięso cielęce, z kurczaka i wołowe do 8 miesięcy,
  • mięso wieprzowe do 6 miesięcy.

Mrożenie mięsa jest jak najbardziej bezpieczne, koniecznie jednak zadbaj o odpowiednie rozmrażanie i zapisz na zamrożonym mięsie, kiedy to zrobiłeś. Wtedy wiesz ile dni i ile czasu spędziło one w zamrażalniku. Najlepiej nie przekraczać tego dnia.

Z mrożonego mięsa możesz przygotować np. pulpety.

Jeśli brakuje Ci pomysłu, skorzystaj z mojego na przepis na pulpety z cukinią to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pyszne pulpety z cukinii możesz przygotować z mięsa mielonego. Przy wyborze mięsa pamiętaj aby wybierać chude gatunki może to być mięso mielone z kurczaka lub z indyka. Wtedy danie będzie bardziej lekkostrawne i idealnie się nada nie tylko dla dzieci, ale także dla dzieci. Mięso mielone możesz od razu kupić w sklepie lub kupić kawałek mięsa i samodzielnie go zmielić w domu z Twoimi ulubionymi przyprawami. Zakup już zmielonego mięsa w sklepie będzie na pewno dużo mniej pracochłonny przy przygotowywaniu obiadu. Zmielone mięso po prostu połącz z jajkiem i startą na tarce cukinią w paski. Cukinię zetrzyj w pierwszej kolejności dopraw do smaku i odstaw, w tym momencie zrobi się ona bardziej miękka i idealnie nada się do farszu pulpetów. Uformuj pulpety takiej wielkości, jaka będzie dla Ciebie idealna. I usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego, w trakcie smażenia możesz dodać szklankę bulionu i dusić pulpety. Dodaj pomidory z puszki lub wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory duś do momentu, aż się nie rozpadną i nie stworzą delikatnego sosu, który otuli pulpety. Wtedy otrzymasz pulpety w sosie pomidorowym domowej roboty. Nie dosyć, że danie jest bardzo dobre, to masz pewność jego składu, a cały proces przygotowania przebiegał w Twojej kuchni. Bardzo często gotowe wersje takich dań, które już są bardzo powszechne w sklepach, zawierają bardzo duże ilości soli i konserwantów, które mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Skoro już masz pyszne domowe pulpety, zadecyduj o dodatkach dla nich. Możesz postawić na gotowane ziemniaki lub puree z nich, świetnie sprawdzi się także kasza czy ryż.

Zapamiętaj przepis na pulpety z cukinią, bo na pewno wrócisz do nich nie raz. To pyszna propozycja na obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto